open-navfaktor-logo
search
Kondicioni trener
Seferović: Izraz lica kod igrača može mi mnogo otkriti
U stručnom štabu fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine Almir Seferović je zadužen za fizičku pripremu reprezentativaca.
30.05.2021. u 14:07
get url
text

Odgovorno, ozbiljno i krajnje posvećeno pristupa svakom igraču i na osnovu individualnih parametara zajedno sa ostalim članovima stručnog štaba dogovara kako i na koji način pripremiti trenažni proces.

- Za sada smo zadovoljni kako igrači izvršavaju zadatke“, kaže Seferović i nastavlja: „ Ovo je najteži period što se tiče odigravanja utakmica jer oko 90 posto igrača je završilo sezonu. Morate obratiti pažnju na sve detalje, od toga da su neki igrali prije mjesec dana, neki prije petnaest a pojedini prije dva-tri dana. Sve to moramo dobro ukomponovati i prilagoditi svakom igraču - rekao je Seferović za sajt Fudbalskog saveza BiH.

Ovaj iskusni stručnjak ističe kako uvijek nastoji da treninge učini zanimljivim jer nije dovoljno samo "odraditi" trening:

- Igrao sam fudbal i znam prepoznati kad nema motiva ili kad je igrač umoran. Zato na svakog igrača gledam kao na individualnu ličnost, posmatram njihov izraz lica, koji mi mnogo toga može otkriti. Njihovo psihološko stanje je takođe bitno, tako da sve pratim i bilježim, kako bih kondicionu pripremu prilagodio njihovom stanju.“

Raditi u klubu i reprezentaciji nije isto.

- Ogromna je razlika. U klubu imate igrače svaki dan, pratite i tempirate njihovu formu dok ih u reprezentaciji na raspolaganju imate dva-tri dana i moraju maksimalno biti spremni za utakmicu. Moram istaći da mi je zadovoljstvo biti dio ovog stručnog štaba, sve je na visoko profesionalnom nivou, dobro sarađujemo između sebe što se prenosi i na rad na terenu.

Planirano je da se odrade još tri treninga do prve prijateljske utakmice sa Crnom Gorom i Seferović smatra da će igrači biti spremni.

- Pokušat ćemo ih maksimalno pripremiti prvo za ovaj susret a zatim i meč sa Danskom. Mislim da smo na dobrom putu, svi igrači za sada su zdravi, nema povreda i naš zadatak je da budu odmorni i svježi za utakmicu - konstatovao je Seferović, koji je radio u brojnim bh. klubovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.