open-navfaktor-logo
search
Nastavak saradnje
Šef Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu posjetio sarajevski KPZ
Sa direktorom KPZ-a Sarajevo Farukom Zubčevićem razgovarano je o potrebi održavanja nivoa sigurnosti u zatvoru, ali i u zajednici, te o najboljim načinima resocijalizacije osuđenih osoba 
28.10.2019. u 16:20
get url
text

Izazovi pred kojima se nalaze zatvori u BiH, zahtjevi za efikasnom dinamičkom sigurnosti u zatvorenom okruženju, postupanje prema pritvorenicima i zatvorenicima u skladu sa evropskim zatvorskim pravilima, neke su od tema o kojima je ambasador Drahoslav Štefanek, šef Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, razgovarao sa najužim rukovodstvom Kazneno-popravnog zavoda u Sarajevu tokom današnje posjete.

Sa direktorom KPZ-a Sarajevo Farukom Zubčevićem razgovarano je o potrebi održavanja nivoa sigurnosti u zatvoru, ali i u zajednici, te o najboljim načinima resocijalizacije osoba osuđenih za krivična djela kojima je izrečena zatvorska kazna.

Rukovodstvo zatvora je upoznalo ambasadora Štefaneka i projektni tim Vijeća Evrope o neposrednim prioritetima, te je zaključeno kako će nastavak uspješne saradnje i učešće u projektima koje Vijeće Evrope implementira u Bosni i Hercegovini biti od suštinske važnosti za unapređenje režima u ovom zatvoru.

Bilo je riječi i o realizaciji Strategije borbe protiv korupcije 2017-2019. godine i Akcionog plana borbe protiv korupcije za taj period.

Zubčević je istaknuo da Zavod postupa u skladu sa preporukama i smjernicama Antikorupcionog tima Vlade FBiH, te da je ostvarena iznimno bliska i direktna saradnja sa OSA-om BiH, SIPA-om, FUP-om, MUP-om KS i Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, a u skladu sa načinom i okolnostima koji su određeni pozotivnom zakonskom legislativom po kojoj postupaju spomenute institucije.

Također, preliminarno je prezentirana i situacija u vezi sa realizacijom izgradnje kompleksa pritvorske jedinice na Igmanu u smislu konačnog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, što je bio preduvjet za početak gradnje koja se može očekivati uskoro.

- Delegacija je obišla kompleks KPZ-a Sarajevo u sjedištu, te su se preliminarno dogovorili modaliteti za našu predstojeću saradnju koja se ostvaruje posredstvom Ministarstva pravde FBiH - kazao je direktor sarajevskog KPZ-a Faruk Zubčević, koji je, kao i u ranijem periodu, spomenuo i, kako je naveo, iznimno kvalitetnu saradnju između kazneno-popravnih zavoda i Ministarstva pravde, a posebno saradnju između KPZ-a Sarajevo i KPZ-a Mostar, uz neizostavnu podršku ministra pravde Mate Jozića i savjetnika Ivana Ćosića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.