open-navfaktor-logo
search
Rješavanje krize
Šef turske diplomatije Cavusoglu u Davosu: Naš cilj je uspostava trajnog primirja u Libiji
Haftar što prije mora preći na stranu političkog procesa i dati konkretan odgovor na poziv međunarodne zajednice, poručio je Cavusoglu
21.01.2020. u 14:36
get url
text

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu izjavio je da je cilj Turske da se uspostavi trajno primirje i pokrene proces političkog rješavanja krize u Libiji. Po dolasku u švicarski Davos radi učešća na Svjetskom ekonomskom forumu, Cavusoglu je za tursku televiziju NTV kazao da je Turska podržala i učestvovala na nedjeljnoj Berlinskoj mirovnoj konferenciji o Libiji.

Ističući kako je na Konferenciji data podrška primirju koje je uz posredstvo Turske i Rusije u Libiji uspostavljeno 12. januara, Cavusoglu je kazao su sve strane podržale i niz odluka u pravcu ubrzavanja političkog procesa rješavanja krize u toj zemlji.

-Svi se pitaju zašto vođa nelegitimnih snaga s istoka Libije Khalifa Haftar nije potpisao primirje na pregovorima u Moskvi, niti je poslije konferencije u Berlinu dao ikakvu izjavu. Postavlja se pitanje da li on želi i da li vjeruje u mirno rješavanje krize. Haftar što prije mora preći na stranu političkog procesa i dati konkretan odgovor na poziv međunarodne zajednice - poručio je Cavusoglu.

U Berlinu su se u nedjelju okupili svjetski lideri i razgovarali o uspostavi trajnog primirja i pronalasku političkog rješenja za višegodišnju krizu u Libiji. Domaćini konferencije njemačka kancelarka Angela Merkel i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutteres su u obraćanju novinarima kazali da je postignut plan o sveobuhvatnoj podršci primirju u Libiji i da su svi učesnici saglasni da ne postoji vojno rješenje libijske krize.

Na konferenciji su, između ostalih, učestvovali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Rusije Vladimir Putin, francuski predsjednik Emmanuel Macron te premijeri Velike Britanije i Italije Boris Johnson i Giuseppe Conte i šef američke diplomacije Mike Pompeo. Na konferenciji u Berlinu učestvovali su i šef međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayez Al-Sarraj i vođa nelegitimnih snaga s istoka Libije Khalifa Haftar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.