open-navfaktor-logo
search
Susret s Konakovićem
Šef švedske diplomatije u Sarajevu: Ponovljene prijetnje otcjepljenjem RS-a samo doprinose nepovjerenju
Švedska i Bosna i Hercegovina imaju snažne odnose, koje dugujemo i bosanskohercegovačkoj dijaspori u Švedskoj. Mnoge švedske kompanije investiraju u BiH, izjavio je ministar vanjskih poslova Kraljevine Švedske Tobias Billstrom.
20.04.2023. u 12:30
get url
text

Billstrom boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, a danas se sastao sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem.

- Švedska i Bosna i Hercegovina imaju snažne odnose, koje dugujemo i bosanskohercegovačkoj dijaspori u Švedskoj. Mnoge švedske kompanije investiraju u BiH. Ponavljamo opredijeljenost Švedske da nastavimo naše odlične odnose i saradnju - kazao je Billstrom na konferenciji za novinare.

Dodao je da je tokom sastanka s bh. ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem razgovarano i o situaciji u Evropi, Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini.

- Švedska je prvog januara preuzela predsjedavanje Evropskim vijećem u historijskom momentu koji pred EU stavlja brojne izazove zbog ruske agresije na Ukrajinu. Sada je potrebno još više da zemlje koje su usmjerene ka istom cilju i koje poštuju svjetski poredak zasnovan na pravilima još bliže sarađuju - kazao je Billstrom te dodao:

- Zemlje Zapadnog Balkana su suštinski važan partner i samo zajedno možemo razviti stabilnu Evropu zasnovanu na zajedničkim vrijednostima. Zbog novonastale sigurnosne situacije u Evropi, značaj zemalja Zapadnog Balkana je samo dodatno porastao. Samo zajedno možemo izgraditi bolju Evropu za sve.

Velika prilika za Bosnu i Hercegovinu

Istakao je da zbog sigurnosne situacije, Švedska svakako pozdravlja odluku Evropskog vijeća da dodijeli BiH status kandidata.

- Ovo je velika prilika za vašu državu i mi se nadamo da ćete je maksimalno iskoristiti. Kandidatski status dolazi i sa povećanim očekivanjima u pogledu reformi i usklađivanja sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, što podrazumijeva i restrikcije prema Rusiji - kazao je Billstrom te dodao:

- Nažalost, uprkos pozitivnim signalima na državnom nivou, tome proturiječe signali iz Republike Srpske. EU je duboko zabrinuta zbog nedavnih koraka koji su poduzeti na kriminalizaciji klevete u sklopu zakona o nevladinim organizacijama. Ako se ti zakoni usvoje, to će predstavljati korak unatrag na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Ponovljene prijetnje otcjepljenjem su također neosnovane i samo doprinose nepovjerenju i tenzijama, i to u trenutku krize u Evropi kada su potrebni stabilnost i saradnja.

Na kraju je jasno poručio da Bosna i Hercegovina pripada Evropskoj uniji.

- Ne postoji alternativa tome. Međutim, da bi to postalo realnost, vi morate učiniti napredak po četrnaest ključnih prioriteta, a Švedska i EU će nastaviti da budu uz vas i da vam pružaju podršku - rekao je šef švedske diplomatije na kraju.

Treći sastanak Konakovića i Billstroma u kratkom roku

Konaković je rekao da se sa švedskim kolegom u veoma kratkom periodu sastaje treći put.

Zahvalio je Švedskoj koja trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije na snažnoj podršci koju pružaju evropskom putu Bosne i Hercegovine.

- Zahvaljujemo naravno za podršku koju smo dobili od Švedske za kandidatski status koji je značajan za Bosnu i Hercegovinu. Naše dvije zemlje nemaju teška i otvorena pitanja. Govorili smo o našim šansama i prilikama. Bosna i Hercegovina sa Švedskom u zadnjoj godini ima značajno povećan obim trgovinske razmjene. Izvoz je rastao oko 23 posto, uvoz oko 29 posto, u odnosu na 2021. to su ozbiljne i značajne brojke - istakao je Konaković.

Ipak, bh. ministar smatra da tu ima još puno prostora za unapređenje.

- Predložili su i mislim da ćemo ići ka dogovoru o memorandumu o saradnji u oblasti turizma. Podsjećam da veliki broj Bosanaca i Hercegovaca, naše dijaspore, živi u Švedskoj. To su ljudi koji često dolaze nazad svojim kućama, prijateljima, rodbini. Znamo da je Bosna i Hercegovina kao atraktivna turistička destinacija sigurno interesantna i ostalim građanima Švedske - pojasnio je Konaković.

Postoje obaveze koje se moraju ispuniti

Razgovarali su i o aktuelnim temama koje se tiču zemalja Zapadnog Balkana, stabilnosti regiona.

- Jako nam je važno da sa ovog mjesta šaljemo poruku podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, tako da nikakvog prostora za bilo kakve druge politike u ovom trenutku nema u Bosni i Hercegovini. Koristim priliku da još jednom pozovem sve svoje kolege da se fokusiramo na ono što su naše obaveze, da vratimo pažnju na 14 prioriteta koji su nam uvjet za članstvo u EU. Sa naše strane, postoje obaveze koje se moraju ispuniti i zadaci koje moramo izvršiti kako bi nas naši evropski partneri još ozbiljnije shvatali - rekao je Konaković.

Kako je kazao, prezentovali su uspješan period rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje je u jako kratkom periodu usvojilo najveći budžet ikad u Bosni i Hercegovini i niz dokumenata koji su važni za evropski put.

Doček ministra vanjskih poslova i delegacije Kraljevine Švedske upriličen je u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, nakon čega je održan tete-a-tete sastanak ministara BiH i Švedske te radni sastanak delegacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Švedske.

Tokom susreta razgovaralo se o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Švedske, unapređenju saradnje, aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima te evropskom putu BiH, s obzirom na to da Švedska trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.