open-navfaktor-logo
search
(Ne)moguća misija
Šef SDP-a bez direktnog mandata, može li do kompenzacijskog: Nikšića mogu spasiti samo Bog i Hrvati
Za predsjednika SDP-a trenutno nema mjesta u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Redovnim putem, direktnim biranjem, to je ionako bila nemoguća misija. Zato liderima njegovog tipa služe kompenzacijski mandati. Ali, ovoga puta ni to nije izgledno. Barem zasad.
04.10.2022. u 14:22
get url
text

Nakon prebrojanih 91,7 posto biračkih mjesta u izbornoj jedinici 2A, u kojoj se lider SDP-a kandidirao, Nikšić je prvoplasirani među kandidatima svoje stranke s osvojenih 4.836 glasova, što je manje nego prije četiri godine, kada je osvojio 5.922 glasa. Njegova stranka nalazi se na četvrtom mjestu po broju osvojenih glasova u izbornoj jedinici 2A i nije ni blizu mogućnosti direktnog osvajanja mandata, piše Stav.

Trenutno SDP osvaja ukupno četiri direktna mandata. Nastavi li se takav trend, a prebrojano je 79,54 posto biračkih mjesta u Federaciji BiH u utrci za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, SDP neće imati kompenzacijskih mandata osim ako se ne desi obrat kakav je bio prije četiri godine. Tada je Nikšić uspio ući preko kompenzacijske liste zahvaljujući glasovima koje je HDZ dobio poštom. Tim je glasovima SDP izgubio dva direktna mandata, ali ih je uspio povratiti kroz kompenzaciju. Tako je Nermin Nikšić na stražnja vrata ušao u Parlament.

Drugim riječima, lider SDP-a – a pogrešno bi bilo reći da to nije vježbao tokom kampanje – može se samo moliti Bogu da Hrvati iz dijaspore pošalju što više pisama, pa istisnu barem jednog SDP-ovca s liste direktno izabranih, da se otvori mjesto za predsjednika stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.