open-navfaktor-logo
search
Ubistvo novinara
Šef saudijske diplomatije: Princ Muhammed nije znao za ubistvo Khashoggija
Bila je to ogromna pogreška, kazao je saudijski ministar vanjskih poslova Al-Jubeir i dodao da vlada u Rijadu ne zna detalje o ubistvu, niti gdje se tijelo ubijenog nalazi
21.10.2018. u 23:03
get url
text

Ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir potvrdio je danas da je u konzulatu te zemlje u Istanbulu ubijen novinar Jamal Khashoggi, ali da za to nije znao prestolonasljednik Mohammed bin Salman, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Princ Bin Salman je i lično negirao da zna bilo šta o tome. Niko od umiješanih u ubistvo nije blizak s princem - kazao je za televiziju Fox News šef saudijske diplomacije Al-Jubeir.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

 - Bila je to operacija u kojoj su pojedinci prekoračili odgovornosti koje su imali i napravili pogrešku kada su ubili Jamala Khashoggija i pokušali to sakriti - kazao je danas Al-Jubeir.

Na upit kako je moguće da se 60-godišnji kolumnist suprotstavio i tukao s 15 pripadnika saudijskih snaga sigurnosti, Al-Jubeir je kazao kako ne vjeruje da je svih 15 članova tog tima bilo u konzulatu kada se to dogodilo.

- Istražujemo sve pojedince iz tog tima. Pokušavamo otkriti kako su bili organizirani - kazao je Al-Jubeir.

Riječ je o 15 saudijskih državljana i službenika koji su došli u Tursku na dan Khashoggijevog ulaska u konzulat i također bili u toj zgradi, a zatim napustili Tursku. Nekoliko američkih senatora je proteklih dana javno optuživalo saudijskog princa Muhammeda bin Salmana za direktnu upletenost i organiziranje Khashoggijevog ubistva.

Šef saudijske diplomacije Al-Jubeir je odbacio te optužbe i kazao da nisu bazirane na činjenicama, već na emocijama.

- Bila je to ogromna pogreška - kazao je saudijski ministar vanjskih poslova Al-Jubeir i dodao da vlada u Rijadu ne zna detalje o ubistvu niti gdje se tijelo ubijenog nalazi.

On je na kraju uputio poruku sućuti porodici ubijenog novinara Khashoggija.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.