open-navfaktor-logo
search
Dramatično upozorenje
Šef programa za hranu: Svijetu prijeti glad, potrebno hitno djelovati kako bi se izbjegla katastrofa
Ujedinjeni narodi upozoreni su da svijetu prijeti glad "biblijskih razmjera" uzrokovana pandemijom koronavirusa.
21.04.2020. u 22:05
get url
text

Šef Svjetskog programa za hranu, David Beasley, tvrdi da su potrebne hitne mjere kako bi se izbjegla katastrofa, piše BBC.

Prema izvještaju procjenjuje se da bi se broj ljudi, koji pate od gladi, mogao udvostručiti, sa 135, na više od 250 miliona.

Najrizičnije je u deset zemalja koje su zahvaćene sukobima, ekonomskom krizom i klimatskim promjenama, poručuju iz Svjetskog programa za hranu.

Četvrti godišnji izvještaj o prehrambenim krizama ističe Jemen, Kongo, Afganistan, Venecuelu, Etiopiju, Južni Sudan, Sudan, Siriju, Nigeriju i Haiti kao kritične zemlje.

U izvještaju se navodi da je 61 posto stanovništva u Južnom Sudanu prošle godine pogođeno prehrambenom krizom.

Prije pandemije dijelovi istočne Afrike i južne Azije već su se desetljećima suočavali sa ozbiljnom nestašicom hrane uzrokovanom sušom i najezdama skakavaca.
Beasley poručuje da se svijet mora ponašati mudro i djelovati brzo.

- Mogli bismo se suočiti sa višestrukom gladi biblijskih razmjera u roku od nekoliko mjeseci. Istina je da nemamo vrijeme na našoj strani - kazao je Beasley.

Vjeruje i da se uz stručnost i saradnju mogu okupiti timovi i složiti programe koji su potrebni kako bi se osiguralo da pandemija COVID-19 ne preraste u još veću katastrofu.

Ekonomski stručnjak Arif Husain iz Svjetskog programa za hranu, kazao je da je ekonomski utjecaj pandemije potencijalno katastrofalan za milione ljudi koji se mogu prehranjivati samo ako zarade plaću.

- Blokade i globalna ekonomska recesija već su ih uništili. Potreban je samo još jedan šok - poput COVID-19 - da ih gurnemo preko ruba. Sada moramo zajednički djelovati kako bismo ublažili posljedice ove globalne katastrofe - poručio je Husain.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.