Kako javlja Reuters, u kompaniji su poručili da je Bourla odobrio prodaju dionica još 19. augusta, pod uvjetom da je dionica dosegla određenu cijenu.

Bourla je, prema informacijama koje je u utorak objavila američka regulatorna agencija SEC, prodao 132,508 dionica Pfizera po cijeni od 41.94 američkih dolara.

- Prodaja ovih dionica je dio ličnog finansijskog planiranja dr. Bourle i ranije utvrđenog plana koji po pravilima SEC-a dozvoljava većim vlasnicima dionica i insiderima kompanija koje su izlistane na berzi trgovanje ranije određenog broja dionica u ranije određenom trenutku - stoji u odgovoru Pfizera na novinarski upit.

Podsjetimo, Pfizer je u ponedjeljak objavio da je njihova vakcina protiv COVID-19, prema rezultatima inicijalnih testiranja, učinkovita najmanje 90 posto, nakon čega je cijena dionica te kompanije počela naglo rasti na berzama.

U ponedjeljak je cijena dionice Pfizera u jednom trenutku dosegla 15 posto veću cijenu od cijene prilikom otvaranja trgovanja na berzi tog dana, da bi dan završila s porastom od 7.7 posto.

Pfizer i njihov njemački partner BioNTech su u ponedjeljak najavili da je njihova vakcina sigurna te očekuju da će tražiti odobrenje od američke regulatorne agencije već ovog mjeseca, čime povećavaju vjerovatno da će biti odobreno već u decembru, piše Reuters.

- Danas je veliki dan za nauku i čovječanstvo - rekao je šef uprave Pfizera Albert Bourla u zajedničkom saopćenju ove dvije kompanije u ponedjeljak.