Markić učestvuje na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, a upitan od urednice Nove TV razgovara li se na konferenciji o BiH i Crnoj Gori, kazao je:

- Uvijek se o tome razgovara i kad se vraćamo na situaciju između Ukrajine i Rusije, vi znate da ta situacija nama nije ista, ali je slična. Biti zemlja s okupiranim područjem i željom da se ta područja oslobađaju i činjenicom da na okupiranim područjima budu provokacije, sve je to nama poznato, tako da dijelimo i svoja iskustva - odgovorio je Markić.

Dodao je da je pitanje BiH izuzetno bitno za Hrvatsku.

- Da ne ponavljam riječi državnog vrha, poznata su hrvatska stajališta. O tome treba i dalje razgovarati, jer trenutno ne vidimo nekog velikog uspjeha u tom dijelu - napomenuo je šef SOA-e.

Na konstataciju novinarke da je stav EU-a da bi se ukoliko ne dođe do nužnog političkog dijela izborne reforme mogli očekivati sigurnosni incidenti u BiH, Markić je istakao da ne misli da je područje BiH na ivici rata.

- Ne mislim da smo u regiji na ivici nekog rata, ali ništa nije za isključiti, posebno ako se pogoršava situacija na rusko - ukrajinskoj granici i onda bismo mogli očekivati reperkusije. Moramo biti oprezni - određene političke osobe u regiji znaju biti jako glasne, ali nema tu velike dubine. Što vidite, to dobijete. Puno ima tamo sagovornika, u BiH su tri strane i tri strane trebaju za dogovor. Određene strane koje su malo tiše i u boljoj poziciji bi sigurno mogle biti konstruktivnije - kazao je šef SOA-e.