open-navfaktor-logo
search
Diplomatski spor
Šef njemačke mornarice podnio ostavku pošto je rekao da Putin zaslužuje poštovanje
Šef njemačke mornarice podnio je ostavku nakon što je dao kontroverzne komentare o Rusiji koji su izazvali diplomatski spor između Berlina i Kijeva.
23.01.2022. u 10:52
get url
text

Njemačka novinska agencija (DPA) javlja da je Ministarstvo odbrane obavijestilo parlamentarni Odbor za obranu da je ostavka viceadmirala Kay-Achima Schoenbacha prihvaćena.

Načelnik njemačke mornarice našao se na udaru kritika zbog komentara iznesenih tokom think-tank sastanka u Indiji na kojem je rekao da Rusija nema namjeru izvesti invaziju na Ukrajinu, a da ruski predsjednik Vladimir Putin zaslužuje poštovanje.

Ukrajina je pozvala njemačkog ambasadora i zatražila od Berlina da javno opovrgne te komentare.

Tokom svog obraćanja, Schoenbach je umanjio prijetnju ruske invazije na Ukrajinu i zagovarao izgradnju dobrih veza s Moskvom.

- Je li Rusija doista zainteresirana za mali, sićušni pojas ukrajinskog tla? Integrirati se u državu? Ne, ovo je glupost - rekao je Schoenbach, dodajući da je Putinov cilj bio stvoriti podjele među evropskim zemljama te da želi da se zapadne nacije prema Rusiji odnose s poštovanjem.

Ističući da je poštovanje ono što Putin zaista želi, Schoenbach je kazao da on želi poštovanje na visokom nivou.

- I moj Bože, davanje malo poštovanja je jeftino, čak i besplatno. Dakle, ako se mene pita, lako mu je dati poštovanje koje stvarno zahtijeva i vjerovatno također i zaslužuje - rekao je Schoenbach.

Nazvavši Rusiju važnom državom, komandant njemačke mornarice pozvao je na izgradnju dobrih veza s Moskvom, tvrdeći da je njena podrška potrebna za suprotstavljanje Kini.

- Čak i mi, Indija, Njemačka, trebamo Rusiju, jer trebamo Rusiju protiv Kine - rekao je.

Schoenbach je također tvrdio da Ukrajina nikada neće povratiti Krim koji je 2014. godine ilegalno pripojila Rusija.

- Poluotok Krim je nestao, nikada se neće vratiti, to je činjenica - rekao je Schoenbach.

Ranije u subotu, njemačko ministarstvo odbrane ogradilo se od komentara načelnika mornarice i u saopćenju navelo da njegovi stavovi ni na koji način ne odgovaraju stavu Ministarstva.

Schoenbach je također na Twitteru rekao da je tokom rasprave podijelio svoja osobna mišljenja i da ona ne odražavaju službene stavove njemačke vlade.

- Nema se tu što prigovarati, to je bila jasna greška - rekao je Schoenbach. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.