open-navfaktor-logo
search
Društvene mreže
Šef Instagrama objasnio zašto vam se neke objave pojavljuju češće nego druge
Prvi čovjek Instagrama Adam Mosseri odlučio je korisnicima malo pojasniti kako ova društvena mreža funkcionira, a tako su oni koje je to zanimalo dobili odgovor na pitanje zašto im se neki sadržaj pokazuje češće nego drugi.
10.06.2021. u 09:55
get url
text

Objasnio je da to ovisi o velikom broju signala, procesa i algoritama kako bi svaki korisnik dobio jedinstveno, personalizirano iskustvo.

Prvo se, navodi on, gleda popularnost objave, odnosno koliko ljudi ju je lajkalo. Tu su bitne i informacije o sadržaju objave: kad je objavljena, na kojoj lokaciji i dužina objave ako se radi o videu.

Drugi signal pokazuje koliko je vama bitna osoba koja je objavila nešto. Tu se gledaju informacije o tome koliko ste interakcija s tom osobom imali u zadnje vrijeme. Interakcija s određenom osobom pokazuje koliko ste zainteresirani za njene objave.

Bitna je i vaša aktivnost. Prati se koliko ste objava općenito lajkali i čije ste objave češće lajkali i komentirali.

Na temelju tih signala, navodi Mosseri, Instagram stvara pretpostavke o tome koliko će vam određena objava biti zanimljiva i hoćete li reagirati na nju. Ukratko, što je veća šansa da objavu lajkate, komentirate, spremite ili podijelite, to će vam se prije pokazati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.