open-navfaktor-logo
search
Prozvao Adisa Ahmetovića
Šef hrvatske diplomatije se tješi: Rezolucija Bundestaga o BiH nije stav Njemačke
Rezolucija o Bosni i Hercegovini koju je u petak usvojio Bundestag neobavezujuća je politička izjava koja ne odražava zvanični stav Njemačke, ocijenio je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman uoči 15. međunarodne konferencije Dubrovnik Forum.
09.07.2022. u 10:27
get url
text

- Ovdje se radi o jednoj neobavezujućoj političkoj izjavi potaknutoj od jednog zastupnika bošnjačkog porijekla koja ne odražava zvanični stav Njemačke - rekao je novinarima hrvatski šef diplomatije.

Zvanični stav Berlina sadržan je u aktima Evropske unije, istaknuo je Grlić Radman, navodi Hina.

- Ovdje se radi o političkoj izjavi parlamenta jedne zemlje članice, jedne frakcije, koja ne mijenja niti strukturu niti ima utjecaja na međunarodno pravo, tj. Dejtonsko-pariški sporazum - dodao je.

Jednakopravnost tri konstitutivna naroda

Grlić Radman smatra da je važno sve ono što je sadržano u dokumentu EU-a, oko čega se hrvatska diplomatija mjesecima angažirala.

- Prije svega, to je Strateški kompas, gdje su sve zemlje članice EU-a podržale referencu koja govori o jednakopravnosti tri konstitutivna naroda, koja je kasnije ušla i u zaključke Evropskog vijeća - rekao je.

Rezoluciju koju je njemački parlament usvojio hrvatski ministar smatra štetnom.

- Naravno da se ova politička izjava zloupotrebljava. Ne pridonosi dijalogu. BiH treba počivati na dijalogu, Dejtonskom sporazumu. Apeliramo i na bošnjačke lidere da uspostave dijalog s hrvatskim liderima kako bi se prevladali nesporazumi", rekao je Grlić Radman.

Logičan interes zastupnika Ahmetovića

Kazao je kako je interes zastupnika Adisa Ahmetovića (SPD) koji je inicirao rezoluciju, logičan jer on zastupa određene politike koje dolaze iz BiH te je ponovio da to ne odražava zvanični stav njemačke Vlade.

VEZANI TEKST - Bundestag usvojio Rezoluciju o BiH: Podrška Schmidtu, Dodik i Čović glavni krivci za loše stanje

- Naš vanjskopolitički odbor uputio je već ranije pismo u kojem je prosvjedovao svojim kolegama u parlamentu da je Hrvatskoj, kao zemlji članici EU-a i NATO saveza, u interesu stabilna BiH. Ona može biti stabilna zemlja samo ako se provode načela iz Dejtonskog sporazuma, koji je temelj moderne BiH - kazao je Grlić Radman, još jednom napomenuvši da se ne može izjavom jednog zastupnika mijenjati međunarodno pravo.

Petnaesti po redu Dubrovnik Forum, koji počinje u subotu ujutro, prvenstveno će se baviti izazovima koje su posljedice ruske invazije na Ukrajinu, najavio je Grlić Radman.

Po njegovim riječima, radi se o utjecaju na ekonomske prilike, u vidu udara na sigurnost hrane i energije, a kao globalne političke izazove naveo je udar na međunarodno pravo i svjetski poredak te mogući utjecaj i na jugoistok Europe, odnosno zapadni Balkan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.