open-navfaktor-logo
search
Ispitivanje terena
Šef hrvatske diplomatije: Grlić Radman sumnja u većinsku podršku unutar EU za sankcije Dodiku
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je sumnju da će se unutar EU postići saglasnost oko uvođenja sankcija protiv čelnika bosanskohercegovačkih Srba Milorada Dodika, za što se zauzela nova njemačka ministrica Annalena Baerbock.
13.12.2021. u 18:53
get url
text

- Hrvatska se zauzima za dijalog, nama je u interesu insistirati na dijalogu, uvjeriti sve lidere da je nužno Bosnu i Hercegovinu promatrati i doživjeti kao suverenu i cjelovitu zemlju i da nema prostora za bilo kakav separatizam - rekao je Grlić Radman, javila je Hina.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, koja je u ponedjeljak prvi put učestvovala na Vijeću za vanjske poslove EU, izjavila je da su "napori na razbijanju BiH neprihvatljivi i da je lobirala da se postojeći režim sankcija koristi i protiv Milorada Dodika".

Ministar Grlić Radman kaže da je to bilo više ispitivanje terena i testiranje raspoloženja država članica.

- Niko nije insistirao na sankcijama u nekakvom većinskom formatu u smislu da su se sve zemlje suglasile. To je bilo više ispitivanje terena, mišljenja i raspoloženja država članica - rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman je rekao da je na marginama ministarskog sastanka imao susret s njemačkom kolegicom s kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima i o zapadnom Balkanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.