Grlić Radman telefonski je razgovarao s kardinalom Puljićem te mu iskazao podršku za služenje svete mise u Sarajevskoj katedrali kao dio programa obilježavanja 75. godišnjice bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP).

Istaknuto je da su kardinala Puljića biskupi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine zajednički odabrali za predsjedavajućeg euharistije bleiburškim žrtvama. Uprkos pandemiji koronavirusa, kardinal Puljić i ministar Grlić Radman izrazili su zadovoljstvo što će se i ove godine nastaviti održavati kultura sjećanja obilježavanjima na Bleiburgu, u Sarajevu te Zagrebu, gdje će na groblju Mirogoj državni vrh položiti vijenac i zapaliti svijeću uz molitvu, navodi se u saopćenju.

Sagovornici su istaknuli važnost dostojanstvenog odavanja pijeteta pokojnima te čuvanja spomena na nevine i mučene žrtve, ubijene bez suđenja.

- Ministar Grlić Radman izrazio je žaljenje zbog pojedinih napada na kardinala Puljića, posebno zbog činjenice da je kardinal Puljić cijeli rat proveo u Sarajevu i pomagao brojne stanovnike - navodi se.

Zahvalio je kardinalu Puljiću na služenju Katoličkoj crkvi i hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini 30 godina kao vrhbosanski nadbiskup.