open-navfaktor-logo
search
Ben Wallace
Šef britanske diplomatije: Putinove akcije u Ukrajini odražavaju tiraniju nacista u Drugom svjetskom ratu
Britanski ministar odbrane Ben Wallace izjavio je da ruski čelnik Vladimir Putin i njegovi generali odražavaju tiraniju nacista u Drugom svjetskom ratu i ponavljaju greške totalitarnih režima iz prošlog stoljeća dok provode nelegalnu invaziju na Ukrajinu.
09.05.2022. u 15:55
get url
text

Govoreći na dan kada Rusija slavi pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, Wallace je kazao da je Putin iskoristio "slavnu historiju" svoje zemlje kako bi opravdao napad na suverenu državu.

- Njihova neisprovocirana, nelegalna, besmislena i samorazarajuća invazija na Ukrajinu, njihovi napadi na nevine civile u njihovim domovima, njihovi rašireni zločini, uključujući svjesne napade na žene i djecu, svi odreda iskrivljuju sjećanje na prošle žrtve i nekadašnji ruski ponosni ugled u svijetu – izjavio je Wallace u Nacionalnom vojnom muzeju u Londonu.

Wallace je govorio dok je Putin posmatrao vojnu opremu i ruske vojnike kako paradiraju moskovskim Crvenim trgom na Dan pobjede u Rusiji. Ta parada ima vrhunski politički motiv, tvrdi Wallace.

- Ono što uistinu predsjednik Putin želi je da ruski narod i svijet budu odsječeni jedni od drugih i preplašeni trenutnim odavanjem počasti militarizmu - kazao je Wallace.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.