navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jednostavni savjeti

Sedam trikova kako "preživjeti" kuhanje na vrućinama

Ljeto je, vrućina je, sparina i posljednje što želite je da vam je vruće i u kući, ali svejedno morate jesti. Ipak, ljetno kuhanje ne mora biti vruće i naporno.

Objavljeno: 27.06.2021. u 09:17
get url
text
Ilustracija

Zagrijavanje rerne znači zagrijavanje cijele kuhinje i to niko ne želi. Ali svi želimo jesti ukusnu hranu. Moguće je imati oboje. Donosimo sedam savjeta za jednostavno, lagano ljetno kuhanje koje će vam pojednostavniti život.

1. Kuhajte bez "plamena"

Kuhanje ne mora uključivati rernu ili ploču za kuhanje. Okruženi smo obiljem sezonskih proizvoda, pa to treba iskoristiti. Posjetite pijacu ili uzgajajte svoje povrće u vrtu. Bazirajte ljetne obroke na raznim salatama, ohlađenim supama i svježim, sirovim jelima.

2. Deserti bez pečenja

I poslastice mogu biti pripremljene bez topline. Kolačiće, sirove torte, pite i poslastice možete praviti, a da ne upalite rernu. Jagode sa gotovim šlagom, voćna salata, torta bez pečenja, frapei i smoothieji - to su sve slastice koje će vas zasladiti, a neće povećati temperaturu u domu, piše One Green Planet.

3. Pripremite laganije verzije omiljenih jela

Čak i ako vam ne smeta kuhanje tokom ljeta, ne želite se osjećati opterećeno teškim obrocima. Pripremite lakše verzije uobičajenih jela. Dodajte puno povrća u jela sa tjesteninom ili rižom. Napravite, na primjer, rezance od tikvica, humus ili paprike punjene svježim sirom i začinima. Napravite sendviče od krekera ili dvopeka napunjene hrskavim, svježim povrćem poput zelene salate, paprike, luka.

4. Neka bude jednostavno

Puno je prečica i strategija koje mogu olakšati ljetno kuhanje. Kad kupujete, kupite već narezano povrće ili polupripremljena jela koja ćete brzo završiti i skratiti vrijeme provedeno u kuhinji. Možete isprobati skuhani tofu, unaprijed izrezane proizvode i bilo što drugo što vas zanima. 

Pripremite svoje namirnice čim ih vratite kući - obavite svo guljenje, rezanje na kockice i sjeckanje, a sastojke držite u frižideru. Kada dođe vrijeme za kuhanje, pola posla će već biti gotovo. Osim toga, vjerovatnije je da ćete usput grickati zdravo voće i povrće ako je već pripremljeno i spremno za jelo.

5. Kada se mora kuhati, kuhajte duplo

Kad odlučite kuhati, napravite dvostruku ili čak trostruku porciju neko omiljenog jela kako biste ga potom podijelili na više obroka i idućih nekoliko dana uživali bez razmišljanja o kuhanju.

Udvostručite recept za marinirano meso, uzmite polovicu onoga što marinirate i zamrznite za kasnije. Kad se odlučite za njih, morat ćete je samo odmrznuti i skuhati.

Ako palite rernu da napravite ručak, ispecite dva ili tri jela odjednom. Spremite u frižider sve što danas ne jedete.

Učinite isto sa pečenim povrćem koje možete jesti samo ili kao prilog.

6. Upotrijebite sve kućanske uređaje koje vam inače stoje

Ako ne iskoristite sve uređaje koje držite iznad i ispod svojih pultova, sada je vrijeme. Uređaji za radne površine proizvode i emitiraju manje topline od rerne.

Upotrijebite pretis lonac za kuhanje žitarica i graha. Vaš blender postat će vam najbolji prijatelj kad shvatite da u njemu možete napraviti više od sokova i smoothieja. Napravite maslace od orašastih plodova, hladne supe, veganske sireve, biljna mlijeka, pa čak i deserte - sve pritiskom jednog dugmića, piše 24sata.

7. Pripremajte hranu na otvorenom

Ako ne možete podnijeti vrućinu, izađite iz kuhinje i kuhajte vani. Zapalite roštilj i napravite povrće s grilla, veganske pljeskavice i kobasice, pa čak i pizzu s roštilja.

Čak i ako nemate dvorište, možete kupiti mali stolni roštilj i staviti ga na balkon.