open-navfaktor-logo
search
Kantonalne skupštine
Sedam kantona još nije ispunilo zadaću: Izbor delegata ostavili za posljednji dan
Sedam od deset kantonalnih skupština još nije izabralo svoje delegate za Dom naroda Parlamenta FBiH. Iako zakonski rok za to istječe u petak, 2. decembra, neke od kantonalnih skupština još nisu zakazale svoje sjednice, a neke su izbor delegata ostavile za posljednji dan.
28.11.2022. u 12:50
get url
text

Ovu svoju obavezu dosad su okončale skupštine Tuzlanskog, Bosansko-podrinjskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Kada je u pitanju preostalih sedam kantona, Skupština Unsko-sanskog kantona u petak, 2. decembra, održat će sjednicu na kojoj trebaju biti birani delegati u Dom naroda Parlamenta FBiH, što nam je potvrdio Jasmin Musić, zastupnik SDA u Skupštini USK.

Prethodno do sutra do 12 sati moraju dostaviti kandidatske liste Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine. Procedura je takva da CIK potom vrši provjere, a onda i ovjere listi, kako bi bio moguć izbor delegata u kantonalnim skupštinama.

VEZANI TEKST - Turbulentno u Skupštini ZDK: Zatražena policijska zaštita, premijer najavljuje apelaciju

Iz Skupštine USK u Dom naroda treba da budu izabrana po tri delegata iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, te po jedan iz reda hrvatskog naroda i reda ostalih. Iz reda ostalih i ima jedan kandidat tako da je tu situacija čista. Iz reda hrvatskog naroda imaju tri liste tako da je još neizvjesno ko će biti izabran. Jedan je kandidat iz reda srpskog naroda, a s obzirom na to da se tri biraju, dva delegata bit će birana na osnovu pravila CIK-a. Kada je riječ o delegatima iz reda bošnjačkog naroda, jedan će biti izabran među kandidatima SDA, jedan među kandidatima NES-a, a neizvjesno je odakle će biti treći.

Sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona bila je planirana za četvrtak, 1. decembra, ali neće biti održana tada. Oni su poslali CIK-u svoje kandidatske liste.

- Jutros smo poslali vozača i službenika Skupštine da preuzme liste. Ali iz CIK-a su nam rekli da su tek jutros neki kandidati potpisali, tako da moraju održati sjednicu pa nam onda mailom poslati ovjerene liste. Sporno je to što po Izbornom zakonu od dana ovjere teku dva dana roka za žalbe pa nakon toga ide sjednica Skupštine. U četvrtak je sigurno nećemo moći održati. Tako da sve zavisi od CIK-a. Ako budu danas ili sutra poslali ovjerene kandiodatske liste, u petak može biti sjednica Skupštine, ako ne, onda smo probili rok – rekao nam je Ćazim Huskić, koji predsjedava Skupštinom ZDK.

Zvanično još nema zakazane sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj bi se birali delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH, mada se nezvanično kao datum njenog održavanja spominje 30. novembar s obzirom na to da su kandidatske liste upućene CIK-u. Skupština Kantona Sarajevo bira četiri delegata iz reda bošnjačkog naroda i već je poznato da će to biti kandiati SDP-a, SDA, Stranke za BiH i Naroda i pravde. Prema informacijama, prolaze svi kandidati iz reda srpskog naroda. Biraju se i dva delegata iz reda ostalih, te jedan iz reda hrvatskog naroda.

Izbor delegata u Dom naroda iz Skupštine Livanjskog kantona bio je planiran za danas, ali je sjednica odgođena jer u CIK-u nije okončan postupak provjere dostavljenih kandidatskih listi.

Goran Broćeta, zastupnik SNSD-a, kazao je da se još ne zna kada će biti sjednica. Iz Skupštine ovog kantona biraju se četiri delegata iz reda srskog naroda, a tri su liste, tako da će sva tri predložena proći u Dom naroda, a jedan će biti biran po pravilima CIK-a. Iz reda hrvatskog naroda idu tri delegata i tu ne bi trebalo biti "problema", dok će jednog iz reda bošnjačkog naroda vjerovatno odabrati žrijeb jer SDA i SDP imaju jednak broj ruku.

VEZANI TEKST - SDA Posavskog kantona upozorava: HDZ bi mogao blokirati izbor delegata u Dom naroda FBiH da pomogne Osmorki

Ni sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona još nije zakazana, ali su liste dostavljene CIK-u. Prema informacijama, jednog od dva delegata iz reda srpskog naroda koji idu u Dom naroda Parlamenta FBIH vjerovatno će odrediti žrijeb. Bira se jedan delegat iz reda ostalih koliko i ima kandidata, tako da je tu situacija čista. Relativno čista je i situacija kada je u pitanju izbor pet delegata iz reda hrvatskog naroda, dok se očekuje da će jednog delegata iz reda bošnjačkog naroda dati SDA.

Zastupnici u Skupštini Srednjobosanskog kantona imaju rok do 29. novembra da dostave kandidatske liste, a nastavak konstituirajuće sjednice je planiran 1. decembra, što je navedeno u zaključku sjednice održane 22. novembra.

Ni sjednica Skupštine Posavskog kantona još nije zvanično zakazana, a neki zastupnici su kazali da je očekuju početkom ove sedmice. Iz SDA Posavskog kantona upozorili su da je mogući scenarij da sjednica bude zakazana za 1. decembar, a da zastupnici iz HDZ-a ne budu prisutni pa ne bude kvoruma, čime bi Posavski kanton ostao bez delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.