Sjećanje

Sedam godina od smrti Bracike - "čovjeka zvanog povratak"

Objavljeno: 12.12.2018. u 10:35

Najprije je organiziran povratak u selo Mahala kod Kalesije gdje su bili dočekani puškama i suzavcima policije RS-a, kada je od premlaćivanja podlegao jedan od povratnika

U Kozluku je u prije sedam godina, na današnji dan, preminuo Fadil Banjanović – Bracika, istinski borac za povratak u Podrinje. Bio je delegat u Vijeću naroda Republike Srpske, kao i predsjednik Općinske organizacije SDP-a u Zvorniku.

Bracika je bio čovjek zvani "Povratak". Tako su ga zvali zbog toga što je prvi krenuo sa ohrabrivanjem i pomaganjem protjeranim Bošnjacima da se vrate na svoja prijeratna ognjišta u Podrinju.

Jusići, Mahala, Hajvazi, Caparde prva su naselja u koja je Fadil Banjanović još 1996. godine kročio, a za njim i mještani. Dobro je i poznata njegova povratnička parola "Vraćamo se pod šljivu ako treba".Bracika je predvodnik povratka u Podrinje, koji se odvijao i pod motom "Nijedna kuća ko svoja, nijedna rijeka ko Drina". Preminuo je 12. decembra 2011. u 49. godini, a ostat će upamćen i kao jedan od prvih povratnika iz inostranstva u BiH, dok je još divljala agresija na BiH.

-Znate šta – mirišem ja nešto u ovom Dejtonu. Siguran sam da možemo organizirati povratak, barem u ova sela pored ratne linije, sva su prazna. Ne možemo mi čekati ove naše budže i njihove sjednice, nemamo vremena. Ja sam odlučio da se mi sami organizujemo i počnemo vraćati- govorio je Bracika prijateljima neposredno nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Najprije je organiziran povratak u selo Mahala kod Kalesije gdje su bili dočekani puškama i suzavcima policije RS-a, kada je od premlaćivanja podlegao jedan od povratnika, zatim selo Dugi Dio i Jusići na području Zvornika. Onda je povrtak krenuo redom u sela i gradove odakle su otjerani Bošnjaci i Hrvati 1992. godine.

Pod nazivom "Čovjek zvani povratak" o Fadilu Banjanoviću snimljen je i dokumentarni film.

Zbog svoje humanosti više puta je nagrađivan. Bio je poštovana politička ličnost kako u RS-u tako i u FBiH te u cijeloj državi. Više puta je bio prisutan i na prijemima kod predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića koji ga je i više puta nagradio za uspješno realiziran povratak u Podrinje.

Bio je počasni građanin Kozluka.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije