open-navfaktor-logo
search
Lukač o optužbama
Sebiju Izetbegović nikada nisam uživo vidio, s njenim suprugom sam jednom razgovarao
O političkom utjecaju Lukač je rekao da ga sasvim sigurno ima i da policija ne može bez toga, ali je ustvrdio da ga nema u onoj mjeri u kojoj o tome pišu neki mediji
14.09.2018. u 14:32
get url
text
Direktor FUP-a Dragan Lukač

Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije (FUP), iskoristio je današnju press konferenciju u Tuzli da odgovori na optužbe nekih stranaka i medija o političkom utjecaju na instituciju koju vodi, a pozabavio se pitanjem odlaska sa funkcije, u vezi sa svojim zdravstvenim stanjem.

Direktor FUP-a u Tuzli je održao sastanak sa direktorima kantonalnih policijskih uprava i policijskim komesarima, a tema je bila sigurnosna situacija u FBiH. Jedno od novinaskih pitanja bilo je i da li je ovo posljednji ovakav sastanak za Lukača, koji je najavljivao mogućnost da će 30. septembra dati ostavku iz zdravstvenih razloga.

- Najvjerovatnije da ovo nije moj posljednji ovakav sastanak. Ne kažem ni da ću otići, ni da neću. Bio sam jučer ovdje na Klinici za kardiologiju Univerzitetskog-kliničkog centra Tuzla. Obavio sam vrlo ozbiljne pretrage i mislim da je to najbolja klinika te vrste u BiH - rekao je Lukač.

O političkom utjecaju Lukač je rekao da ga sasvim sigurno ima i da policija ne može bez toga, ali je ustvrdio da ga nema u onoj mjeri u kojoj o tome pišu neki mediji.

- Ministar unutrašnjih poslova kao politička funkcija te policijski komesar i direktor policije kao profesionalne funcije, surađuju jer to nalaže zakon. Ja za svoj posao odgovaram ministru i Vladi FBiH. Odgovorno tvrdim da sadašnji ministar (Aljoša Čampara, op. a.), meni kao direktoru policije "a" nije rekao, niti napisao u smislu bilo kakvog zahtjeva u vezi sa konkretnim policijskim poslom, niti u vezi s nekim predmetom ili bilo čim sličnim, a imamo izuzetnu saradnju. Njega stalno prozivaju politički oponenti njegove stranke SDA, s kojom ja nemam nikakve veze - rekao je Lukač.

Lukač je istakao da Čampari nije na pamet palo da kaže da se neko procesuira ili hapsi, a iznio je i svoj stav o direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović.

- Sebiju Izetbegović izuzetno cijenim, ona je izuzetan liječnik i menadžer, bez obzira na to šta ko mislio o njoj. Ona zna raditi svoj posao. Možda joj je jedina mana što joj je muž predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA. Ja Sebiju Izetbegović nikada uživo nisam vidio. S Bakirom Izetbegovićem sam jednom u životu razgovarao i bilo je to, mislim, poslije paljevine u Predsjedništvu BiH - rekao je Lukač.

Lukač je odgovorio i na optužbe Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a,  o navodnom operativnom djelovanju FUP-a na štetu te partije, izlažući svoju biografiju.

- Ja sam jedini policijski službenik u BiH kojega je Ured visokog predstavnika dva puta imenovao za direktora SIPA-e. Taj Ured ne imenuje nikoga na dužnosti u našem poslu osim vrhunskog profesionalca. Ja sam jedini policijski službenik koji je nosilac svih policijskih odlikovanja koja se dodjeljuju u BiH, od čega dva puta zlatne policijske značke, također jedini od svih. Odlikovan sam ordenom za hrabrost kao jedini policijski službenik u BiH. Nosilac sam spomenice organizatora otpora, zarobljen sam kao načelnik policije u Bosanskom Šamcu 1992. godine, prošao sam sedam logora i RVI sam sa 70 posto oštećenja. Valjda sve ovo nešto govori o meni kao čovjeku i policajcu - zaključio je Lukač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.