open-navfaktor-logo
search
"Bavite se politiziranjem"
Sebija Izetbegović odgovorila Forti: Suspregnite sujetu, ne morate zvati cijelu stranku da Vas brani
Naša stranka se danas oglasila saopćenjem za javnost u kojem se obrušila na prof. dr. Sebiju Izetbegović, generalnu direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, jer je ona dovela u pitanje učinkovitost epidemioloških mjera koje predlaže Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Edinom Fortom. 
09.03.2021. u 15:38
get url
text

Oni su u saopćenju i naveli da joj se javno obraćaju jer je "jučer kritikovala premijera Kantona Sarajevo zbog mjere zatvaranja ugostiteljskih objekata preko vikenda".

Kantonalni odbor Naše stranke Sarajevo poručio jeda "do zatvaranja ne bi došlo da su državna i federalna vlast, koje predvodi SDA, nabavili vakcine".

- Neka nam pojasni Sebija Izetbegović je li se javnosti obratila kao direktorica KCUS-a ili kao potpredsjednica Kantonalnog odbora SDA Sarajevo? Kako da znamo da li brine za zdravlje građana ili za svoju partiju, a na njihovu štetu?

Da se gospođa Izetbegović više bavila poslom direktorice, a manje zloupotrebom tog posla u političke svrhe, odavno bi infektivna klinika bila puštena u funkciju, imali bismo izolatorij na Građevinskom fakultetu a ne u nepovrat potrošenih nekoliko stotina hiljada KM.

Umjesto zdravljem građana, Sebija Izetbegović je u jeku pandemije odlučila da se bavi političkom kampanjom. Građani Sarajeva pamte da je upravo Sebija Izetbegović prisustvovala skupu SDA na Ilidži na kojem su prekršene sve epidemiološke mjere.

Kao političarka, morala bi znati da do "zatvaranja" ne bi ni došlo da je državna vlast koju predvodi njena stranka građanima omogućila vakcine. Pa makar i one za "siromašne zemlje", koje je, prema tvrdnjama ministrice iz SDA, Vijeće ministara BiH moglo lako nabaviti, ali iz nepoznatih razloga nije - navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora Naše stranke Sarajevo.

Povodom saopćenja za javnost koje je uputila Naša stranka, oglasila se prof. dr. Sebija Izetbegović koja se obarila direktno premijeru KS Edinu Forti. 

- Ako je cijela Vaša stranka, Naša stranka, meni jednoj napisala ono što ste napisali, onda zaista dokazujete da ste nekompetentni i nesposobni nositi se sa ozbiljnim problemima. Zar Vi nemate nekih zdravstvenih stručnjaka?

Gospodine Forto ja sam, naravno, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i ono što sam Vam napisala je potkrijepljeno samo strukom i iskustvom doktorice koja predvodi ustanovu koja se godinu dana bori za život najtežih bolesnika, nije lično. Ne morate zvati cijelu stranku da Vas brani.

Osim toga Vi biste morali znati šta je radio Vaš prethodnik. Izolatorij na Građevinskom fakultetu pravio je Kanton Sarajevo u ranijem sazivu na čelu sa premijerom gospodinom Mariom Nenadićem, a mi smo pomagali bez ijedne potrošene marke KCUS-a.

Da li ste Vi, gospodine Forto, i Vaša Vlada sposobni napraviti izolatorij? Ako jeste, napravite ga!? Hitno. Sudeći po tome kako radite, uskoro će nam trebati.

Na skupu SDA na Ilidži nisam prekršila nijednu propisanu mjeru – maska, rukavice i distanca. Vaši partijski drugovi su prekršili sve to dernečenjem u Mostaru nedavno.

Istina je, itekako se bavim zdravljem građana za razliku od Vas. Vi se bavite politiziranjem, vrijeđenjem i pokušajima diskreditacije.

Bilo bi bolje da svoju energiju usmjerite u svoj posao i edukaciju. Sovjetski Savez, u kojem Vi imate namjeru kupiti vakcine, ne postoji od 1991. godine. Osim toga "Sovjetski Savez", kako nam rekoste, ne proizvodi vakcinu AstraZeneca, koju nam obećavate kupiti.

P. S. Ponosna sam članica SDA i potpredsjednica Kantonalnog odbora voljom onih koji su me izabrali i do čije riječi mi je stalo. Na izborima za Parlament Federacije BiH dobila sam više od 13.000 glasova. Kad Vi budete dobili približan broj glasova, onda ću možda Vaše riječi shvatiti ozbiljno. Do tada, savjetujem Vam da ipak slušate struku. Za pokušaj nekog uspješnog rada suspregnite sujetu svojstvenu neznalicama i čestitajte na junačkoj borbi svim uposlenicima KCUS-a i meni - navela je Izetbegović u svom saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.