open-navfaktor-logo
search
Šah
Sean Ćorović pobjednik 15. međunarodnog turnira "Goražde 2022"
Majstorski kandidat Sean Ćorović iz Sarajeva pobjednik je 15. međunarodnog šahovskog turnira "Goražde 2022".  
17.10.2022. u 12:13
get url
text

Na četvorodnevnom turniru, održanom od 12. do 16. oktobra u Kongresnoj sali hotela Behar u Goraždu, nastupilo je 49 šahista i šahistkinja iz pet šahovskih federacija, među kojima pet igrača s međunarodnim titulama i čak 46 šahista i šahistkinja sa rejtingom FIDE.

Nakon sedam kola, turnira koji se igrao po švicarskom sistemu, Seanu Ćoroviću sa 5,5 osvojenih poena pripalo je prvo mjesto, prva nagrada od 450 KM i pehar u trajno vlasništvo. Drugo mjesto pripalo je FIDE majstoru Amiru Hadžoviću iz Sarajeva sa pet osvojenih poena koliko je osvojio i trećeplasirani FIDE majstor Muris Konjičanin iz Sarajeva.

Specijalne nagrade osvojili su Suad Kurtćehajić (najuspješniji igrači rejtinga FIDE od 0 do 2000 bodova), Gokcen Yilmaz iz Turske (najuspješnija u juniorskoj konkurenciji), Dževad Kajević (najuspješniji veteran u kategoriji više od 65 godina) i Jasmin Sadiković (najuspješniji član ŠK Goražde).

Organizator, ŠK Goražde, podijelio je deset redovnih i osam specijalnih nagrada, a ukupan nagradni fond iznosio je 2.650 KM.

Sponzori takmičenja bili su Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Sudijski dio posla obavili su Bajro Obuća, međunarodni sudija FIDE i Nijaz Obarčanin, državni šahovski sudija, a direktor turnira bio je Jasmin Sadiković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.