Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra nečuvenim da je glavni ventil na gasovodu prema Sarajevu zavrnut, a sve u vremenu kada građane Sarajeva, ali i ostale bh. građane koji se griju na plin, očekuje nova grijna sezona.

-Ponovo se pokazuje da Vlada Federacije BiH, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, nema niti miligrama suosjećajnosti prema građanima, koji su za federalne čelnike samo alat kojim će podebljati federalni budžet. Ukoliko se pokažu tačnim informacije da u osvit grijne sezone nije potpisan ugovor za transport plina sa Srbijagasom, za očekivati je da odgovorni za takav nemar u BH-Gasu, ali i Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH, odmah podnesu ostavke - saopćio je SDP.

Premijer Novalić iskoristio je, kako dodaju, blokadu formiranja vlasti da donese nekoliko katastrofalnih odluka, a ovo je posljednja u nizu.

-Počev od sramoćenja sa Aluminijom, gdje investori bivaju otjerani sa kapije ovog preduzeća, pa sve do nedavno obznanjenog prijedloga od mizernih osam posto zarade od ekslopatacije nafte i gasa u FBiH. Podsjećamo da je upravo Vlada FBiH na čelu sa Novalićem, iz političkih razloga, predložila da se poveća cijena gasa za 30 posto, a sve kako bi se obračunala sa trenutnom Vladom Kantona Sarajevo, bez imalo obzira prema građanima - zaključuju u SDP-u.