open-navfaktor-logo
search
Evropske integracije
SDP u jurišu na Brisel: Drugovi traže ispunjavanje uvjeta, provjerili smo da li su ih uopće pročitali
Socijaldemokratska partija (SDP) je jako nezadovoljna brzinom i načinom ispunjavanja 14 ključnih prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu u Mišljenju o zahtjevu naše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji (EU) postavila Evropska komisija.
03.09.2020. u 22:16
get url
text
SDP

Nisu više u SDP-u mogli sjediti skrštenih ruku, pa su, frustrirani nedovoljno brzom implementacijom ključnih prioriteta, odlučili zvanično reagirati. Delegatkinja te stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Ljubinka Atanasijević uputila je inicijativu Vladi FBiH da "u što kraćem roku pripremi materijale i pošalje u parlamentarnu raspravu Doma naroda odgovor na Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU".

- Evropska komisija je dala jasnih 14 preporuka BiH koje trebamo ispuniti i na kojima trebamo raditi kako bismo osigurali pristup BiH u EU. Nedopustivo je da vlast taj dokument ne tretira ozbiljnije. Tražimo da se Vlada FBiH hitno očituje i da nam dostavi svoj plan kako i na koji način planira realizirati preporuke u onim oblastima u kojima postoji nadležnost entiteta, odnosno u kojima je neophodna saradnja entiteta sa drugim nivoima vlasti – poručila je Atanasijević.

Naglasila je SDP-ova delegatkinja da je članstvo u EU "naš najznačajniji politički cilj ovog stoljeća".

Uzimajući u obzir konstataciju da je članstvo BiH u EU "najznačajniji politički cilj ovog stoljeća", te da je, kako je konstatirala Atanasijević, "nedopustivo da se Mišljenje ne tretira ozbiljnije", zanimalo nas je šta su najveće zamjerke SDP-ove delegatkinje koje bi istaknula nakon ozbiljne analize dokumenta Evropske komisije, kojoj je, sigurni smo, pristupila prije upućivanja inicijative i kritičkog istupa na račun vlasti.

- Najviše zamjeram to što se to rasitnilo na niže nivoe vlasti i dok se to realizira sa općinskog, na kantonalni do federalnog i državnog nivoa, proći će godine i godine. Vrlo se sporo rješava. Vrlo se sporo rješavaju te neke, što bih ja rekla, zajedničke stvari i zajedničke realizacije – izjavila je Atanasijević za Faktor.

Nastavak razgovora u nastavku prenosimo u cijelosti, bez ikakvih intervencija:

Za koje kriterije, koje je Evropska komisija navela u Mišljenju, su vlasti u BiH poduzeli najmanje aktivnosti da bi se oni ispunili?

- U oblasti sudstva. U oblasti ljudskih prava.

Šta mislite, zašto je Evropska komisija izdvojila reformu policije kao jedan od ključnih kriterija za BiH? (Reforma policije uopće nije među kriterijima koje je Evropska komisija postavila pred BiH.)

- Da li vi mislite da je reforma policije jednostavna? BiH je podijeljena na sokake i nadležnosti policije su podijeljene na sokake. To je vrlo teško i zato Evropska komisija i želi da to malo ublaže, ali ne možete ništa sa nižeg nivoa ako se na višem nivou to ne završi.

Jeste li Vi upoznati sa ključnim kriterijima koje je navela Evropska komisija?

- Jesam i ja ih imam. Iščitala sam ih i nisam ulazila u neku dublju analizu, ali vidim da se nije dotakao niko ničega.

U suštini ste nezadovoljni zato što nije ništa realizirano po pitanju reforme policije, koju je, kako kažete, i Evropska komisija uvrstila među ključne kriterije?

- Jesam nezadovoljna, veoma nezadovoljna.

Dakle, utvrdili smo da SDP-ova delegatkinja "nije ulazila u neku dublju analizu" Mišljenja, ali da je jako nezadovoljna jer nije ništa urađeno po pitanju reforme policije, što uopće nije uvjet Evropske komisije, a što joj nije predstavljalo prepreku da oštro kritizira vlasti jer taj dokument "ne tretiraju ozbiljnije".

Zamjerke SDP-ove delegatkinje dijele i njene stranačke kolege u kantonalnim skupštinama FBiH, koji su slične inicijative uputili svojim kantonima, a u kojima traže da "vlasti počnu ozbiljno raditi na preporukama". SDP-ovi zastupnici također ističu da je za njih "neshvatljivo da se tom dokumentu ne poklanja dovoljno ozbiljna pažnja".

Uprkos očiglednoj neupućenosti i nepostojanju interesa za evropskim integracijama, u SDP-u su ipak uoči Lokalnih izbora odlučili doprinijeti aktueliziranju ovog pitanja, što je, uprkos svemu, pohvalna reakcija. Ostaje žal što taj interes nije postojao u trenucima u kojima je ta stranka vodila glavnu riječ u svim procesima u BiH, pa tako i u kontekstu euroatlantskih integracija.

Da taj interes nije postojao, te da shodno tome nisu poduzimane bilo kakve aktivnosti s ciljem ubrzavanja puta BiH ka članstvu u EU, potvrđuje i hronologija događaja Delegacije EU-a u BiH, prema kojoj u periodu od 2011. do 2015. godine, onda kada je SDP bio okosnica vlasti na svim nivoima, nije bilo apsolutno nikakvih događaja u vezi s evropskim integracijama BiH.

Iznenadno interesovanje za evropskim integracijama, koje očigledno nije popraćeno potrebom da se barem pročita za taj proces ključni dokument, možda će utjecati na izborni rezultat SDP-a na predstojećim Lokalnim izborima, na kojima, između ostalog, jurišaju na načelničku poziciju u Trnovu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.