open-navfaktor-logo
search
Tvrde da su pokradeni
SDP traži smjenu i krivičnu odgovornost OIK-a u Novom Gradu i Centru
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) smatra, nakon jučerašnjih dešavanja na biračkim mjestima u ove dvije općine, da je izborni proces u BiH duboko kompromitovan i ozbiljno doveden u pitanje
11.10.2018. u 13:36
get url
text

Posebno se to odnosi, kako kažu, kada je u pitanju izborna utrka za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

- Prema posljednjim informacijama, na samo jednom biračkom mjestu 133A132 u sarajevskoj općini Novi Grad, kandidatu SDA Šefiku Džaferoviću je upisano 59 glasova više nego što je stvarno dobio. Ako se ima u vidu da u FBiH ima 3276 biračkih mjesta, onda se mogu razumjeti ogromne razmjere potencijalne krađe i postizbornih mahinacija - kažu u SDP-u. 

To govori, kako kažu, o opravdanosti njihovog zahtjeva da se izvrši ponovno brojanje glasova, prije svega za Predsjedništvo BiH, jer je i više nego jasno i dokazano da je kandidat SDP-a Denis Bećirović brutalno pokraden i da je kandidat SDA Šefik Džaferović zapravo izgubio na ovim izborima.

- Zbog svega onoga što se jučer dešavalo u Sarajevu u općinskim izbornim komisijama, a posebno u općinama Novi Grad i Centar, tražimo hitnu smjenu i pokretanje krivične odgovornosti protiv predsjednika OIK-a u ove dvije općine - ističu u SDP-u .

Elvir Resić, predsjednik OIK-a u Novom Gradu, jučer, tvrde, nije blagovremeno obavijestio političke subjekte da će se, po nalogu CIK-a, vršiti ponovno brojanje na više desetaka biračkih mjesta. Nakon što su nezvanično dobili informaciju o ponovnom prebrojavanju, iz ove partije su poslali posmatrače kojima Resić, kako navode, nekoliko sati nije dozvoljavao da uđu u prostorije općine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.