open-navfaktor-logo
search
Govorili su da neće
SDP sve češće u koaliciji s nacionalnim strankama, ovaj put u Brčkom i Livnu
U Brčkom bi se u srijedu, 23. decembra, trebala održati konstitutivna sjednica Skupštine Distrikta na kojoj bi za novog gradonačelnika trebao biti izabran Esed Kadrić, član Stranke demokratske akcije (SDA).
22.12.2020. u 16:56
get url
text

VEZANI TEKST - Esad Atić poručio: Drugovi iz Sarajeva, ne znam šta vam smeta, dvije godine niste došli u Brčko

Unutar buduće skupštinske većine koju predvode SDA, HDZ, SNSD, SBiH, PDP… prema dostupnim informacijama naći će se i Bh. blok koji čine SDP i Naša stranka. Podsjetimo, predsjednik SDP-a Brčko Esad Atić je nakon ulaska u koaliciju sa SDA vodstvu stranke poručio:  

- Drugovi iz Sarajeva, ne znam šta vam smeta, dvije godine niste došli u Brčko.

Iako su nebrojeno puta iz SDP-a poručivali, naročito predsjednik stranke Nermin Nikšić, da nikada i nigdje neće u koaliciju sa nacionalnim strankama, praksa ih demantuje. I to ne samo u slučaju Brčko distrikta.

Tako je SDP glasovima svojih predstavnika u ponedjeljak pogurao izbor Ivana Vukadina (Hrvatski nacionalni pomak) za premijera Livanjskog kantona. I u ovom slučaju SDP je prekršio svoj princip, pa se našao u skupštinskoj većini koju između ostalog čine HDZ-a 1990, SDA, SNSD…

VEZANI TEKST - Kockaj Neka, ali ne vadi se više: "Nismo u koaliciji sa SNSD-om, samo smo podržali njihovog kandidata"

Uoči novembarskih Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini potpisali su sporazum sa HDZ-om kako će podržati ova nacionalna stranka podržati njihovog kandidata Edisa Dervišagića za gradonačelnika Gradačca.

Bili su aktivni i u bh. entitetu Republika Srpska, gdje je data podrška Borisu Jeriniću (SNSD) za novi mandat gradonačelnika Doboja. Iz rukovodstva SDP-a nerijetko su to nemušto pravdali "iskakanjem" lokalnih organizacija od politike centrala stranke.    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.