VEZANI TEKST - Rijaset IZ u BiH: Stojanovićeva izjava je prikriveni oblik islamofobije

Igor Stojanović niti jednom riječju nije suprotstavljenim predstavio vjerske identitete u odnosu na nacionalni, navode iz te partije.

- Naprotiv, iz izjave je jasno da je namjera bila naglasiti da je posao državnika i državotvornih politika biti jednako dostupni svim građanima i stati u zaštitu svih jednako, neovisno o vjerskom ili drugom identitetu.

Podmuklo je i nečasno spočitavati islamofobiju Igoru Stojanović, borcu Armije RBiH koji je u ratu stao u odbranu sarajevskih džamija i crkava rame uz rame sa svojim sugrađanima, braneći ih od fašistoidnih mrzitelja. Koordinirana saopštenja SDA i IZ u BiH samo su potvrda istinitosti Stojanovićevih tvrdnji da nacionalizmi potpomognuti izmanipuliranim religijskim organizacijama čine sve da pripadnicima manjinskih zajednica ogade život u multietničkim sredinama, samim tim urušavajući biće bosanskohercegovačke države.

VEZANI TEKST - Vlažni snovi partijskog aparatčika: Stojanović bi da Bošnjaci biraju između države i džamije, kritičare da "mrak pojede"

Umjesto da stanu u zaštitu i promiču prava pripadnika manje zastupljenih grupa, obilježavanje kao islamofoba boraca za Bosnu i Hercegovinu koji su ostali, čuvali i branili domovinu i svakim svojim djelom potvrđivali posvećenost tom cilju dokaz je destruktivnosti površnog politikantstva onih koji koriste vjeru za političko razračunavanje.

Dobro bi bilo da Islamska zajednica u BiH iskaže svoj stav o tome smatra li se korumpiranje izabranih zastupnika, blokiranje funkcionisanja države zarad očuvanja vlasti, korištenje iftara kao predizbornih skupova, korištenje lažnih diploma, pozivanje na vjeru kako bi se osigurale političke beneficije i niz drugih sličnih javnih praksi pohvalnim i poželjnim ili pokuđenim i nedopuštenim djelom? Znamo, odgovor nećemo dočekati.

VEZANI TEKST - Drugovi su presudili: Reis u sekularnoj državi ima pravo da šuti o interesu muslimana, a govori u interesu partije

Islamsku zajednicu pozivamo da se bavi vjerskim životom muslimana, što joj je temeljna zadaća, a ne progonom vještica. Što se SDP-a tiče, čvrsto stojimo iza Igora Stojanovića i nećemo dozvoliti da njegovo blaćenje prođe prešućeno - navode iz SDP-a.