open-navfaktor-logo
search
Druga presuda
SDP, PDA, NS i SBB pokušali uvesti smjenu "dekretom", spriječio ih Ustavni sud BiH
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) donio je presudu kojom se utvrđuje da član 19 izmjena Zakona o osnovnom odgoju obrazovanju koji je donijela Skupština Tuzlanskog kantona, nije u skladu s entitetskim Ustavom.
29.03.2022. u 20:54
get url
text

Ova presuda danas je dostavljena na adresu Skupštine Tuzlanskog kantona, a na isti način Ustavni sud BiH je nešto ranije odlučio i o izmjenama Zakon o srednjem obrazovanju. To znači da smjena 88 direktora osnovnih i 33 srednjih škola te svih školskih odbora u TK nije u skladu s Ustavom. U oba slučaja zahtjev za ocjenu ustavnosti podnijela je trećina zastupnika tadašnje opozicije u Skupštini TK.

VEZANI TEKST - Odluka bivše vlasti: Smjena direktora škola u TK nije u skladu s Ustavom

Podsjećamo, Skupština TK usvojila je 30. aprila prošle godine izmjene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, a uz oba ta dva zakona i amandmane kojima se smjenjuje 121 direktor škola, 88 u osnovnim i 33 u srednjim školama te školski odbori. Na vlasti su tada bili Socijaldemokratska partija (SDP), Pokret demokratske akcije (PDA), Naša stranaka (NS) i Savez za bolju budućnost (SBB). Ova vlast nedavno je smijenila nova većina u Skupštini TK, ali će finansijske štete po TK, ipak, ostati.

U presudi Ustavnog suda se, između ostalog, navodi "da se osporenim članom Zakona zapravo i ne vrši izmjena i dopuna osnovnog Zakona, već se njime, bez ikakvog obrazloženja, praktičnu suspenduju postojeće odredbe o imenovanju i razrješanju direktora i članova školskih odbora".

VEZANI TEKST - Nelegalne smjene u TK doći će na naplatu: "Volio bih da plate oni koji su potpisivali, a ne građani iz budžeta"

- Iz sadržaja osporenog člana Zakona proizilazi da se istim ne mijenja niti dopunjuje ni prijedlog Zakona, već je u pravni život uvedena nova specifična pravna situacija, odnosno novi "parvni institut", te se osnovano ovo može više podvesti pod neku vrstu "dekreta" o smjenjivanju određenog kruga lica, mimo redovno propisane zakonske procedure, koja i nadalje ostaje na snazi za sva lica (izuzev trenutno zatečenih) na istim pozicijama. Za ovakvo postupanje nisu dati nikakvi, a kamoli relevantni i razumno opravdani razlozi - navedeno je u presudi.

Smjena direktora škola u TK dovele su do velikog broja tužbi, koje nakon presuda Ustavnog suda imaju velike šanse na sudu. To će značiti i velike štete po kantonalni budžet, pa će propuste bivše vlasti u TK platiti građani.

{$galerijaFotografija}

Ustavni-sud-FBiH-osnovno-obrazovanje-12.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.