open-navfaktor-logo
search
"Lopovi" iz vlastitih redova
SDP-ovci optuživali i optužuju za krađe: "Pošteni" zaboravili kako sami sebe kradu unutar svojih lista
Na Općim izborima 2018. godine, tada novoizabrana federalna zastupnica SDP-a Lana Prlić glasno je ukazivala na izbornu krađu.
20.11.2020. u 07:44
get url
text

Isto to je potencirao državni zastupnik ove stranke Saša Magazinović, govoreći o netom završenom Lokalnim izborima, da se "kradu glasovi, kupuju, da su kriminalci uključeni u izborni proces, te da za to postoje i dokazi".

No, izostavila je i Prlić, a i Magazinović ono najbitnije. Da su, što je rekao Magazinović, ukradeni glasovi u nedjelju, 15. novembra, ne bi kandidati "Četvorke" pobijedili nadmoćno u čak četiri sarajevske općine.

Znači, krađe su negdje drugdje i neko drugi ih je počinio.

To se potvrdilo prije dvije godine i u slučaju Lane Prlić, kada je na njenu pritužbu CIKBiH naredio da se prebroje glasovi unutar liste SDP-a na biračkom mjestu za koje je ona tvrdila da ima dokaze o krađi glasova. Prlić je i ranije upozorila na izbornu krađu, navodeći kako na biračkom mjestu, na kojem je glasala sama za sebe, nije osvojila nijedan glas.

I šta se na kraju pokazalo? Glasovi su pokradeni unutar njene stranke, odnosno unutar liste SDP-a.

Podsjećamo, Prlić je prvobitno izabrana u Parlament FBiH preko kompenzacijske liste, da bi CIK promijenio izborne rezultate i dodijelio joj redovni mandat. Istovremeno je njen kolega SDP-ovac Zoran Mikulić izgubio direktni mandat za Parlament FBiH.

Ponovno brojanje glasova je pokazalo da su članovi biračkog odbora, što je vrlo moguće, s obzirom na to da je upravo Mikulić ostao bez mandata, radili baš po njegovom nalogu, te glasove koje je dobijala Prlić prebacivali njemu.

Kada je završeno ponovno brojanje po nalogu CIK-a, na tom biračkom mjestu Mikulić je izgubio, a Prlić dobila mandat. Napominjemo, brojani su samo glasovi unutar liste SDP-a.

Nakon što su glasovi ponovo izbrojani na tom biračkom mjestu, utvrđeno je da ustvari niko nije glasao za Lanu Prlić, a da je glasove dobilo drugih šest kandidata sa liste SDP-a.

Prlić je također tada prešutjela da su na jednom drugom biračkom mjestu glasovi drugih kandidata SDP-a upisani upravo u njenu korist.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.