U povodu informacija da bi mogla uslijediti inicijativa da, umjesto Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) Bosna i Hercegovina, po uzoru na Srbiju, reguliše pitanje saradnje s NATO-om isključivo u okviru Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP), Socijaldemokratska partija BiH izražava svoje oštro protivljenje i poziva sve stranke da se na jednak način izjasne o ovom pokušaju zaustavljanja NATO puta naše države.

- Svako odustajanje od aktiviranja MAP-a, prije nego se formira vlast jeste velika nagrada Miloradu Dodiku i SNSD-u. Sumnjamo da bi bilo koja od političkih stranaka, koje sebe smatraju patriotskim, pristala na ovako nešto, ali smo dužni upozoriti na katastrofalne posljedice, čak i razmišljanja u ovom pravcu. Pokušaji obmane da je MAP isto sto i IPAP vode Bosnu i Hercegovinu u pravcu da postane kolonija susjedne Srbije, koja će odlučivati šta su to vanjskopolitički prioriteti naše države, iako o tome postoji jasno i jednistveno utvrđeni stav Predsjedništva BiH, koji kaže da su to Evropska Unija, NATO i regionalna saradnja - navodi se u saopćenju ove stranke.

SDP BiH će se, kao opoziciona stranka, snažno zalagati za NATO i EU integracije i nastavak partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama Evropske unije, u cilju ostvarivanja vanjskopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine.

- S druge strane, insistiraćemo na dosljednoj primjeni usvojenih zakona, u ovom slučaju Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, koji obavezuje Parlamentarnu skupštinu BiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo BiH, te sve subjekte odbrane, da u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti provode sve potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a. Ništa drugo za SDP BiH ne dolazi u obzir, te pozivamo stranke koje formiraju vlast da to što prije urade, ali nipošto trgujući sa članstvom u NATO-u - dodaje se u saopćenju.