open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
SDP o Kukiću: Shvatamo poruku SAD-a, organi stranke će zauzeti stav
Kantonalna organizacija Socijaldemokratske partije Tuzlanskog kantona (KO SDP TK) pozdravlja i u potpunosti podržava sankcije SAD-a izrečene zbog pokušaja rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, kao i za zloupotrebu vlasti i korupciju u BiH, kaže se u saopćenju kantonalnog SDP-a povodom stavljanja na crnu listu predsjednika Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića s čijom su strankom na vlasti u TK.
06.01.2022. u 16:03
get url
text
Predsjedništvo KO SDP TK

- Poručujemo da je država BiH najvažnija i veća od bilo koje političke stranke i bilo kojeg pojedinca. SAD su najiskreniji i najvažniji prijatelj BiH, zaslužne za održivost BiH te poručujemo da će i dalje biti naš najvažniji partner te da ćemo kroz zajedničku saradnju i nakon što se objave ostala 52 imena kojima će biti izrečene sankcije, odrediti koje konkretne korake poduzeti - navodi iz KO SDP TK.

Ovom prilikom ističu da je Vlada TK i vladajuća većina u Skupštini TK u proteklom periodu imala izuzezno dobru saradnju s Američkom ambasadom u BiH u pogledu borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije te da očekuju da će tu saradnju ojačati i u narednom periodu.

- Borba protiv svih oblika korupcije i kriminala jedno je od glavnih opredjeljenja SDP-a i Vlade TK, što pokazuju i konkretne aktivnosti i antikoruptivne mjere, koje je poduzela aktuelna Vlada TK, kao jedina od svih dosadašnjih Vlada u TK, a neposredno po preuzimanju mandata. Napominjemo da je Vlada TK donijela niz zakonskih rješenja u pogledu borbe pritiv kriminala i korupcije, a posebno izdvajamo Zakon o porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika TK te uspostavu Ureda za borbu protiv korupcije - navodi se u saopćenju KO SDP-a TK.

Povodom sankcija, koje je State Department uveo predsjedniku PDA, navode iz SDP-a TK, naglašavamo da najozbiljnije shvatamo poruku SAD-a i u skladu s tim ćemo, kao ozbiljna partija, na svojim organima donijeti stav i o tome upoznati javnost.

- Pozivamo SDA i DF na principijelu politiku, shodno njihovom jučerašnjem oglašavanju u medijima, te ih podsjećamo da bi na tragu te "principijelnosti" trebali i sami poduzeti iste korake koje traže od nas, s obzirom na to, da su u vlasti na višim nivoima sa SNSD-om, čiji je predsjednik Milorad Dodik na crnoj listi SAD-a. Stabilna država i zaštita institucija BiH uvijek je, a naročito u ovom nezahvalnom momentu imperativ svih nas, koji ovu zemlju volimo i čuvamo njen integritet - zaključeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.