open-navfaktor-logo
search
Podrška Sudu i Tužilaštvu
SDP: Mile Ronhill je svojim nedjelima navukao "miris" koji nijedan sapun neće sprati
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine daje punu podršku radu Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine u procesuiranju svih uključenih u rušenje ustavnog poretka naše države. Očekujemo da pravosudni organi brzo i efikasno procesuiraju i pred lice pravde privedu sve pojedince koji su poticali i učestvovali u institucionalnom podrivanju suvereniteta i cjelovitosti Bosne i Hercegovine, navodi se u njihovom saopćenju.
22.12.2021. u 16:33
get url
text

- U vezi sa izjavama nositelja antidržavnih aktivnosti, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, SDP BiH obavještava javnost da ćemo Tužilaštvu BiH protiv njega podnijeti krivičnu prijavu zbog počinjenja krivičnog djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a stav (5) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Njegova izjava da će sarađivati sa SIPA-om "ako budu okupani očešljani i da se ne osjeti nikakav miris koji nose iz Sarajeva" predstavlja jedan od najgorih oblika ksenofobije i rasizma iskazanog od strane službenih dužnosnika jedne države u novijoj historiji. Kada bismo i zanemarili djela javnog kršenja Ustava i Dejtonskog sporazuma, ovakva izjava po sebi je dovoljan razlog za procesuiranje i neodložnu smjenu ovog dokazanog šoviniste i rasiste.

Govorenje o "prljavštini" glavnog grada države koji je pretrpio najgore oblike uništenja i ubijanja njegovih građana djeluje kao zloslutni preludij i najava nekih novih "čišćenja" od "prljavih" preživjelih žrtava. Znakovito je da ovakve poruke u gotovo identičnoj formi dolaze iz Hrvatske i od Milorada Dodika. Ako je međunarodna zajednica spremna gledati ponavljanje takvog scenarija, mi u Bosni i Hercegovini sigurno više nećemo gledati kako nas se opet pozicionira na prugu kojoj se približava voz.

Izjava da će sljedećeg mjeseca zabraniti rad državnog Tužilaštva u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), direktna je najava Dodikovog zaokruživanja projekta agresivnog secesionizma. Smatramo da je ovakvom izjavom jasno bacio rukavicu u lice domaćim pravosudnim i policijskim institucijama, koje ovih dana vode postupke u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima, ali i predstavnicima međunarodne zajednice koji još uvijek kalkuliraju oko sankcioniranja secesionističkih postupaka vlasti RS-a.

Naravno da međunarodna zajednica ima alat i mogućnosti kojim bi odmah obustavili svaku vrstu ekonomske i druge vrste saradnje sa separatističkim snagama u RS-u, te da bez odlaganja izreknu sankcije šovinisti, rasisti i ratnohuškaču Miloradu Dodiku.

Međutim, ono što je očito kako god da se završi ovaj postupak, svojom današnjom izjavom Milorad Dodik - Mile Ronhill, pacifista u ratu, ratnohuškač u miru, na sebe i svoju porodicu navukao je takav “miris” koji im nijedan sapun niti najskuplji parfem neće sprati ni ukloniti.

Ovakvo ponašanje bi bilo za sažaljevanje i stručnu medicinsku pomoć, da on u svojoj bolesnoj želji, kako bi sebe i svoje zaštitio od odgovornosti i izvođenja pred lice pravde, nije krenuo u avanturu izazivanja sukoba.

Naravno da smo svjesni kako njemu u svemu ovome treba incident, bilo kakva eskalacija ili neki nepromišljen gest građana kojima je stalo do mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Zato je važno zadržati pribranost i dati apsolutnu podršku institucijama Bosne i Hercegovine da rade svoj posao - navodi se u saopćenju SDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.