open-navfaktor-logo
search
Komentar Mirsada Đape
SDP je izgubio povjerenje povratnika u RS-u, u nekim sredinama je u čvrstom zagrljaju SNSD-a
Mirsad Đapo, nekadašnji istaknuti član SDP-a, napisao je autorski tekst u kojem se osvrće na Faktorovo pisanje pod naslovom "Za građansku BiH u Banja Luci borila se SDA, SDP, i SBIH…… ", a povodom, kako Đapo navodi, poslednjih izjava Vojina Mijatovića, podpredsjednika SDP-a BiH, datih na komemoraciji održanoj u Srebrenici kao i njegovih izjava o angažovanju probosanskih snaga u Republici Srpskoj u prethodnom periodu. U nastavku objavljujemo Đapin tekst. 
14.07.2021. u 17:19
get url
text

U navedenom tekstu pomenut sam i ja i moje angažovanje u Republici Srpskoj koje je istina bilo u Vijeću naroda u Republici Srpskoj gdje sam obavljao dužnost kopresjedavajućeg Vijeća i to u periodu od 2010-2014. godine , istovremeno u političkom životu sam obavljao funkciju podpredsjednika SDP-a zaduženog za kordinaciju rada svih partijskih struktura u RS-u.

VEZANI TEKST - Za građansku BiH u Banjoj Luci borila se i SDA, i SDP, i SBiH..., i prije Dodikovog, a sada Nekinog Vojina

Odmah da istaknem da se sa ocjenama iznesenim u navedenom tekstu u najvećoj mjeri slažem i podržavam. Ovom prilikom fokusiraću se na učešće SDP-a BiH u RS-u, kako u institucijama RS-a, tako i političkom životu u prethodne više od dvije decenije. Upravo taj angažman pokazuje da život i djelovanje SDP-a BiH ne počinje od 2020. godine iako je rejting SDP –a u ovom entitetu poslednjih godina u stalnom padu, istina sem u Banja Luci gdje zahvaljujući i angažmanu Vojina Mijatovića jedino ostvaren pozitivan rezultat. Želim iznijeti uporedne pokazatelje o rezultatu koji je SDP BiH ostvario na Opštim izborima počev od 2010. godine u Republici Srpskoj gdje je evidentan stalni pad rejtinga SDP–a koji će se veoma teško zaustaviti. Podsjećanja radi na izborima NSRS 2010. godine SDP BiH je ostavrio 19 297 glasova, 2014. godine 12 471 glas, a 2018. u koaliciji pet stranaka u Proevropskpm bloku svega 11 057 glasova. Slične tendencije ostavreni su i na izborima za državni nivo, Zastupnički dom Parlamenta BiH u RS-u, 2010. 18 412 glasova, 2014. godine 15 597 glasova, 2018. godine 9 672 glasa.

Na lokalnim izborima taj pad rejtinga SDP-A BiH počev od 2012. godine u općinama i gradovima u RS-u je još izraženiji. Želim podsjetiti da je SDP BiH u periodu od 2010-2014. godine imao snažnu infrastrukturu i u RS-u, općinske organizacije i povjereništva gotovo u svim sredinama, a regionalne odbore i regionalna povjereništva na cijelom RS-u a da trenutno sem u Banja Luci postoje još donekle aktivne organizacije u Tesliću, Bratuncu, Doboju i Prijedoru, gdje su i u tim sredinama na poslednjim lokalnim izborima postignuti veoma loši rezultati.

Navešću nekoliko primjera, Prijedor 2012. godine 1 910 glasova, 2016. godine 1 184 glasa a 2020. godine u okviru koalicije Pokret za Prijedor imao je epizodnu ulogu a broj glasova je 2386; Banja Luka 2012. godine 1 064 glasa , 2016. godine 164 glasa a 2020. godine 2092 glasa; Zvornik 2012. godine 793 glasa, 2016. godine 971 glas, a 2020. godine samo 21 glas.

Očigledno je da je u SDP-u napušten timski rad nakon 2014. godine, s obzirom na to da je do tada bila veoma aktivna kordinacija svih organizacija SDP-a u RS, prisutan timski rad i motivisanost aktivista, otvoreno je više desetaka kancelarija širom RS-a, na izborima na cijelom prostoru RS-a SDP je nastupao sa multietničkim listama, gradio povjerenje ne samo kod povratnika, imao izabrane podpresjednika RS-a, kopresjedavajućeg i delegate u Vijeću naroda, zastupnike u NSRS te i jednog načelnika Općine Vukosavlje i nekoliko predsjednika skupština općina a dio toga je navedeno i u pomenutom članku.

Ovi rezulati koje sam prikazao najupečatljivije pokazuje da SDP BiH izgubio povjerenje povratnika u RS–u a da je prije toga imao aktiviste koji su bili lideri povratka, pomenuću ovom prilikom samo rahmetli Fadila Banjanovića i Hakiju Mehonjića te pokojnog Slobodana Popovića, istina i danas ima jedan broj aktivista SDP RS-a koji su očigledno u drugom planu i zanemareni. Mislim da je ranije bila pogrešna procjena da SDP može samostalno nastupati na prostoru RS-a i pored snažne infrastrukture te moje zalaganje da se uspostavi bolja saradnja i više međusobnog povjerenja sa drugim političkim strankama probosanske orjentacije na prostru RS-a nije imala mnogo zagovornika iako smo u Vijeću naroda u Klubu Bošnjaka ostvarili izuzetno dobru saradnju sa svim strankama kao i sa drugim klubovima u RS-u te sa lokalnim vlastima u gotovo svim opštinama u RS-u, i pored toga što je Vijeće naroda RS-a sa ograničenim nadležnostim a imali smo u tom period solidne rezultate.

Podsjećam također da je 2010. godine SDP BiH na izborima za državni nivo u RS-u gdje je imao više od 18 000 glasova za svega 180 glasova izgubio mandat jer nije prešao cenzus, mada je očigledno da su izbornim manipulacijama oteti glasovi prilikom brojanja jer se nije mogla uspostaviti puna kontrola prilikom brojanja na biračkim odborima. Istina danas kada SDP ima pad u rejtingu konačno je prihvaćeno opredjeljenje za zajednički nastup svih stranaka probosanske orjentacije na prostoru RS-a, s tim što podržavam mišljenja koja iznose pojedine političke stranke da na predstojećem zajedničkom nastupu moraju se sa lista konačno eliminisati svi oni imaju stalno prebivalište u Federaciji a svoje mandate crpe gotovo u čitavom period prethodnih 20 godina u RS-u, jer su građani a posebno povratnici izgubili u njih povjerenje tako da najava osvajanja mogućih osam mandata u NSRS teško će s njima biti ostvariva.

Želim ovom prilikom pomenuti da je padu rejtinga SDP-a doprinijelo i neprincipijelno ponašanje pojedinih lokalnih lidera koji su pravili koalicije samo u sopstvaenom interesu sa liderima i vladajuće koalicije što je posebno bilo izraženo u Doboju, Prijedoru, Modriči , Zvorniku a u poslednje vrijeme u Srebrenici I Brčko distriktu BiH. Najupečatljiviji primjer takvog ponašanja je djelovanje Enesa Suljkanovića u Doboju koji trenutno koordinira rad SDP-a u RS-u a u čvrstom je zagrljaju SNSD-a , jer kako drugačije tumačiti njegovo poziciju menadžera u gradu Doboju a da navodno SDP nije u vlasti odnosno u koaliciji sa tom strankom. Najbolji pokazatelj takvog stanja su rezulatati koje je SDP BiH postigao na lokalnim izborima u Doboju gdje je SDP BiH u koaliciji sa HSBiH imao svega 1 580 glasova a primat među povratnicima preuzela je Koalicija Doboj u srcu sa 2 835 glasova.

Njegovo ponašanje iz dosta čudnih razloga podržava rukovodstvo SDP-a pa čak i rezultat koji je 2018. godine na Općim izborima ostvaren u njegovoj mjesnoj zajednici u Pridjelu Gornjem gdje žive samo Bošnjaci za listu za Parlament BiH koju je tada u SDS u predvodio bivši načelnik Obren Petrović sada član SNSD-a izjasnilo se u vidu podrške 80 glasača a da je pri tome SDP dobio 122 glasa, a poređenja radi za entitetsku listu za NSRS, SDS nije dobio ni jedan glas a SDP u okviru koalicije Proevropskog bloka 199 glasova.

Ovo su jasne manipulacije koje građani na području Doboja ne podržavaju gdje SDP ima sve lošiji rejting i rezultat i ne pokazuje vjerodostojnost u svom nastupu kao stranka koja želi promjene. Tu politiku nekozistentnosti SDP BiH pokazuje i u Brčko distriktu BiH gdje je samo od 2008. kada je imao 10 104 glasa devet mandata došao na nivo 2016. godine 2 045 glasova i dva mandata, a na posljednjim izborima u okviru BH BH bloka sa Našom strankom 1 643 glasa i jedan mandat, a da pri tome poređenja radi SDA ostvarila 6 133 glasa i pet mandata, a Narod i pravda koja je tek formirana pred izbore 2 514 i dva mandata.

Naravno i pored tako lošeg rezultata SDP BiH u Brčko distriktu BiH ulazi u vlast sa SDA, SNSD i HDZ,  a da pri tome gradonačelnik BDBiH koji je istovremeno i predsjednik SDA, bira sebi za savjetnika predsjednika SDP-a te im još samo osigurava mogućnost da mogu zaposliti još nekog podobnog u javnim preduzećima, što čine uglavnom uz prisutan visoki stepen nepotizma i uz ponašanja koja su suprotna ponašanju i zagovaranju politike na nivou BiH.

Istina, zbog specifičnosti Brčko distrikta BiH i ranije je bilo koaliranja SDP-a BiH sa ovim strankama ali kada je je SDP bio najjača stranka i kreirao politiku u Brčko ditriktu BiH a sada je očigledno u vazalskom odnosu i ispunjava lične interese pojedinica iz stranke od čega se ogradila i Naša stranka kao koalicioni partner u BH  bloku što još više usložnjava poziciju SDP-a BiH u Brčko distriktu BiH pred opšte izbore gdje su Narod i pravda i Naša stranka u opoziciji i gdje snažno djeluju a SDP BiH je na suprotnoj strani.

Ja sam ovom prilikom iznio kritički odnos prema SDP BiH čiji sam bio dugogodišnji član i ponosim se rezultatima koje sam u to vrijeme postizao ali ove neprincipijelnosti i formalizam u radu nisam mogao prihvatati i 2015 godine sam napustio stranku.

VEZANI TEKST - Vojin Mijatović grubo obmanjuje, genocid nad Bošnjacima u Srebrenici nisu počinili "pojedinci"!

Ipak posebno želim na kraju se izjasniti oko aktivnosti koju provodi podpresjednik SDP-a drug Vojin Mijatović kojeg lično ne poznajem, a razumijem politički ambijent u Banja Luci gdje djeluje, a ipak i pored ponekad kontraverznih i nedorečenih izjava koje daje pa i u ovim slučajevima navednim na vašem portalu, smatram njegovo djelovanje korisnim za probosanske građanske političke opcije za stvaranje drugačijeg ambijenta u RS tim prije što je pokazao hrabrost i odvažnost kritikovanja vlasti i stvarnog stanja u RS-u, privrženost državi BiH i dostajanstvo posjetom komemoraciji u Srebrenici i jasnom određenju prema genocidu na tom prostoru a što je još važnije ima dosta dobro organizovan tim aktivista u okviru SDP-a u Banja Luci, pogotovo iz reda srpskog naroda koji dijele iste vrijednosti koje on ističe i propagira.

Nadam se da će on svoju aktivnost proširit bar i u druge velike gradove u RS-u za šta mu je potrebna podrška probasanskog bloka jer uvjeren sam da taj blok i ideja građanske BiH u RS-u može se širiti i zauzeti značajno mjesto samo ako u njemu budu učestvovala sva tri naroda, a pogotovo članovi i aktivisti iz reda srpskog naroda širom RS-a.

Vrijeme će biti svjedok  iskrenosti njegovog nastupa kao i ukupno djelovanje SDP-a BiH u RS-u tako da se nadam da će ove moje kritike i analize shvatiti dobronamjerno jer i dalje imam intezivne kontakte sa većinom članova rukovodstva SDP-a i mnogobrojnim aktivistima SDP-a širom BiH sa kojim razmjenjujem iskustva i mišljenja i zajedno se bar nadamo promjenama i novom političkom ambijentu u BiH nakon sledećih izbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.