Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Decenijama su građani Mostara taoci huligana koji prije i poslije svega služe određenim političkim grupacijama koje vladaju mostarskom političkom scenom. KO SDP BIH HNK od vladajuće koalicije u HNK traži odgovore na mnoga pitanja kako bi se zaštitio život i sigurnost građana Mostara. Nedopustivo je da organi vlasti nisu u stanju spriječiti ovakva događanja, čak i onda kada sami znaju da ih mogu očekivati. Jer bezbroj puta se isto ponovilo da bi bilo ko mogao reći da nije bio spreman ili da se nije moglo pretpostaviti. Takvi izgovori više jednostavno nisu mogući – jer niko od građana u njih više ne vjeruje.

VEZANI TEKST - Neredi u centru Mostara, huligani divljali po Fejićevoj

Dok se u javnosti širi strah, te se objavljuju navodne snimke vinovnika kako šetaju Mostarom, neki od njih navodno i naoružani, MUP HNK, Grad Mostar i HDZ BiH šute, kao da se radi o sasvim uobičajenoj paradi i demonstraciji sile političke paravojske. Neovisno o autentičnosti ovih snimaka, jučerašnje barbarsko divljanje događaj je koji je sam po sebi dovoljno dramatičan i nasilan da zahtjeva osudu svih činitelja političkog poretka, angažman i saradnju svih nadležnih službi i agencija za zaštitu pravnog poretka, od državnog do lokalnog nivoa.

Nedopustivo je da se građani Mostara zbog neodgovornosti vlasti svakom prilikom kada se igraju gradski derbiji moraju sakrivati u svojim domovima, te strepiti što će im svakog idućeg puta razni huligani priuštiti.
Zbog toga, zahtijevamo hitno identificiranje počinitelja, ali i organizatora ovog zadnjeg incidenta, te njihovo oštro i beskompromisno kažnjavanje.

Od rukovodstva Skupštine HNK zahtijevamo vanrednu sjednicu na kojoj ćemo razgovarati samo o sigurnosnom aspektu u našem kantonu, a prvenstveno u Mostaru, prije svega u svjetlu posljednjeg huliganskog ispada.

Vrijeme je da MUP HNK i pravosudne institucije konačno odgovore na mnoga pitanja građanima Mostara.