open-navfaktor-logo
search
Mandat Opsenice
SDP: Centralna izborna komisija BiH odbija provesti sudske odluke
CIK BiH je nezakonito dodijelio mandat Goranu Opsenici, kao predstavniku srpskog naroda, iako su se jasno politički subjekt i Opsenica izjasnili da je po nacionalnosti Hrvat, saopćeno je iz SDP-a 
05.11.2018. u 21:42
get url
text

Večeras smo iz medija saznali da je Sud BiH uvažio žalbu Socijaldemokratske partije BiH, ali je istu Centralna izborna komisija BiH odbila provesti

Naime, CIK BiH je, bez ikakvog zakonskog uporišta, političkom subjektu ovjerio "dopunjenu kompenzacijsku listu", što zakon ne poznaje, te su rokovi za podnošenje kompenzacijskih listi istekli još ljetos.

Dopunjena kompenzacijska lista se može predati samo u slučaju kada stranka nema više kompenzacijskih mandata, a ima još osvojenih mandata, što trenutno nije slučaj. Također, CIK BiH je nezakonito dodijelio mandat Goranu Opsenici, kao predstavniku srpskog naroda, iako su se jasno politički subjekt i Opsenica izjasnili da je Goran Opsenica po nacionalnosti Hrvat- stoji u saopćenju SDP-a.

Ukoliko se Zastupnički dom Parlamenta FBiH konstituira sa Goranom Opsenicom u kvoti pripadnika srpskog naroda, taj Dom će biti neustavan i SDP BiH će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, što će ugroziti uspostavu vlasti u BiH.

SDP BiH će se ponovo žaliti Sudu BiH, ali i Tužilastvu BiH podnijeti krivične prijave za krivično djelo Izborne prevare. Ovakvo ignorisanje i nepoštovanje odluka Suda je nezabilježeno i govori sve o tome šta je CIK BiH. Očigledno, ova "institucija" jedan je od glavnih organizatora izborne krađe na štetu Socijaldemokratske partije BiH.

Više informacija o ovom slučaju ćemo saopštiti u toku sutrašnjeg dana, nakon što dobijemo zvanične odluke Suda BiH - naveli su. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.