open-navfaktor-logo
search
Najave
SDP će podnijeti krivične prijave protiv članova CIK-a BiH
Dodaju da nakon ovogodišnjih održanih Općih izbora postoji identična situacija kao i nakon održanih izbora 2014. godine, a to je da u ovom Domu Parlamenta FBiH nedostaju izabrani zastupnici iz reda srpskog naroda
25.10.2018. u 14:04
get url
text

Socijaldemokratska partija BiH će, zbog moguće nezakonite preraspodjele kompenzacionih mandata u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, od Centralne izborne komisije BiH, podnijeti krivične prijave protiv svih članova ove institucije.

Naime, kako bi se zadovoljio Ustav i Izborni zakon BiH, u Zastupnički dom Parlamenta FBiH iz svakog konstitutivnog naroda u saziv Parlamenta mora biti izabrano po četiri zastupnika. Ukoliko se desi da jednog od konstitutivnih naroda ima manje od ovog broja, Centralna izborna komisija je dužna da izvrši popunu nedostajućih mandata sa kompenzacijskih listi političkih partija koje imaju takve kandidate, a sve u skladu sa Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH, ističu iz SDP-a.

Dodaju da nakon ovogodišnjih održanih Općih izbora postoji identična situacija kao i nakon održanih izbora 2014. godine, a to je da u ovom Domu Parlamenta FBiH nedostaju izabrani zastupnici iz reda srpskog naroda.

-Prema našim saznanjima, CIK BiH planira da nakaradno i na svoju ruku, te, vjerovatno, u sadejstvu sa vladajućim političkim strankama uradi preraspodjelu mandata. Tako bi nedostajući mandati bili popunjeni sa kompenzacijskih listi stranaka, koje na svojim listama imaju kandidate iz reda srpskog naroda. Time bi se izvršila zamjena već izabranih kandidata sa nedostajućim kandidatima iz reda srpskog naroda unutar liste te političke stranke - navodi SDP u saopćenju.

To, dodaju, praktično znači da bi SDP izgubio mandate koji mu pripadaju i platio cijenu svoje multietničnosti, nakaradnim tumačanjem Izbornog zakona od strane CIK BiH.

-Identična situacija je bila i 2014. godine, kada je CIK BiH nedostajuće mandate dijelio politčkim subjektima koji su imali najslabiji količnik i tako oduzimali kompenzacione mandate, a iste dodjeljivali političkim subjektima koji su na svojim kompenzacionim listama imali kandidate iz reda srpskog naroda - navode iz SDP-a.

Ukoliko se ovo dogodi, SDP BiH će, kako ističu, putem Apelacionog odjela Suda BiH tražiti doslovno provođenje Izbornog zakona i podnijeti krivične prijave protiv svih službenika koji su radili na pripremi ovakve odluke, kao i protiv svih članova Centralne izborne komisije, koji ovakvu odluku usvoje.

-Očigledno je da je CIK BiH pod pritiskom vladajućih stranaka iz oba entiteta, jer bi tumačenjem iz 2014. godine, ove stranke izgubile mandate. Ovo je samo nastavak bezočne pljačke na proteklim izborima, na koju je CIK BiH zažmurio, a upravo zbog toga će SDP danas podnijeti žalbu i zahtjev za ponovnim brojanjem glasova za sve nivoe vlasti - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.