open-navfaktor-logo
search
Odgovor drugaricama
SDP brani Magodu: Da ima dokaza, smijenili bismo ga
SDP BiH je apsolutno i neupitno protiv svake vrste nasilja, posebno nasilja u porodici. Ukoliko bismo imali dokaze da je neko od naših članova, posebno vršitelja funkcija, vršio porodično nasilje, odmah bismo poduzeli odgovarajuće korake za smjenu takve osobe i pokretanje postupka za njeno isključenje iz stranke, saopćio je Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo.
09.03.2023. u 13:50
get url
text

- SDP BiH je isto tako partija koja poštuje nezavisno pravosuđe i tužilaštvo i suzdržava se od javnog osuđivanja osoba protiv kojih ne postoje dokazi da su učinili ono za što ih se optužuju. Posebno kada su protiv tih osoba obustavljeni svi postupci u Tužilaštvu, zbog nepostojanja osnova sumnje i dokaza da su izvršili krivično djelo, te se ne vodi nikakav sudski postupak, već se optužbe zasnivaju samo na izjavama pojedinaca - saopćili su iz SDP-a Sarajevo i dodali:

- Kenan Magoda, kandidat SDP-a za ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo je još krajem prošle godine dokumentovano demantovao optužbe za nasilje nad svojom bivšom suprugom, koje je ona iznijela u medijima. Legalisti smo, i ne možemo suditi na osnovu neprovjerenih i netačnih informacija plasiranih u javnost.

Poštujući načelo presumpcije nevinosti, kako navode, ističu da su svi nevini dok se suprotno ne dokaže.

{$galerijaFotografija}

- Javnosti stavljamo na uvid dokumente koji nedvojbeno dokazuju da Magoda Kenan nije bio osuđen za krivično djelo nasilja u porodici, niti je ikada za navedeno djelo podignuta optužnica. Ne isključujemo mogućnost da su navedene neistine plasirane isključivo s ciljem političke diskreditacije Kenana Magode kao izuzetno kvalitetnog kadra iza kojeg je prilikom glasanja stao veliki broj članova sarajevskog SDP-a - naveli su.

Kao kantonalna organizacija nisu, kako navode, zaprimili niti jedan dokument ili dopis ispred Foruma žena koji bi potvrdio njihove optužbe.

VEZANI TEKST - Kenan Magoda: Pokrenuli su političku hajku, podnijet ću privatne tužbe, nikada nisam bio nasilan niti osuđivan

- Vjerujemo i da je dio žena okupljenih u Forumu žena sarajevskog SDP-a imao pogrešne i netačne informacije. Uvažavamo različita mišljenja i stavove, te napominjemo da je Kenan Magoda kao kandidat za ministra, podržan glasovima 28 od ukupno 29 prisutnih članova kantonalnog odbora. Javnost je dužna da zna da smo prvi provjerili sve optužbe na račun naših članova i u slučaju da utvrdimo da su osnovane, takvi članovi se sankcionišu. Tako je bilo u svim ranijim periodima, tako je i u ovom slučaju, tako će biti i u budućnosti - saopćili su i dodali: 

- Stojimo iza prijedloga našeg kandidata za ministra kulture i sporta, koji je do sada dao veliki doprinos Kantonu Sarajevo i sigurni smo da će u tom pravcu nastaviti djelovati. Sarajevski SDP je nebrojeno puta bio izložen pritiscima i napadima. Ni ovoga puta nećemo podleći pritisku i iz ove situacije, kao i svih situacija koje su se ranije dešavale, izaći ćemo jači.

Dokumenti SDP-a o Magodi:
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.