open-navfaktor-logo
search
Izmijeniti Zakon
SDBiH: Smanjiti plaće svima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti
Broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini svakodnevno raste. Trenutno je više od 540 osoba u BiH zaraženo ovim virusom.
03.04.2020. u 09:29
get url
text

Zbog pandemije, Socijaldemokrate BiH smatraju da je za vrijeme krize koronavirusom potrebno izmijeniti Zakon o plaćama državnih službenika. Izmjene bi se odnosile na smanjenje plaća na federalni prosjek administrativnim službenicima, te svima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Sredstva od smanjenja plaća i paušala potrebno je, navode, usmjeriti u budžet za potrebe kantonalnog i Federalnog ministarstva zdravstva, sve u cilju zaštite života građana. Ove mjere se ne bi odnosile na medicinske radnike, policiju, vatrogasce, vojsku, graničnu policiju, koji su svakodnevno na prvoj liniji odbrane od koronavirusa.

- Vjerujemo da će općinski i gradski vijećnici, načelnici i gradonačelnici, kantonalni, federalni i državni zastupnici, kantonalni i federalni premijeri podržati naš prijedlog. Kritično je stanje i svi se kroz "zajedničku žrtvu" trebamo solidarisali i dati onoliko koliko možemo. Ako penzioneri mogu egzistirati sa 400 KM , mogu i ministri i parlamentarci sa 800 KM - saopćili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.