open-navfaktor-logo
search
Stranačko saopćenje
SDBiH: Imamoviću zastara, a Bijediću optužnica dan nakon prijave kandidata za izbore
Pred početak kampanje za Lokalne izbore 2020. godine dolazi informacija da je Tužilaštvo TK okončalo istragu i da će podići optužnicu protiv predsjednika Socijaldemokrata BiH Envera Bijedića, kaže se u saopćenju Socijaldemokrata (SD) BiH.
19.08.2020. u 14:53
get url
text

Socijaldemokrate BiH, ističu, neće bezuslovno braniti ničiju eventualnu krivicu, kao što pozivaju da se nevinim smatra svako ko nije konačno osuđen, te kontinuirano pozivamo da Tužilaštvo istražuje korupciju na svim nivoima.

- Nekoliko važnih činjenica bacaju ogromnu mrlju na postupanje Tužilaštva u konkretnom slučaju i nameću pitanje da li se ovaj organ vlasti stavio u zaštitu i odbranu interesa gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića i da li se ovim postupkom želi uticati na ishod predstojećih izbora? Potpuno podržavamo prava oštećenih vlasnika stanova u spornoj zgradi "15. maj" i smatramo da je gradonačelnik Jasmin Imamović imao do sada niz načina da ovaj problem riješi, jer je rad Direkcije za izgradnju Tuzla u ingerenciji njegove gradske administracije i Gradskog vijeća Tuzla, u kome ima kontinuiranu podršku većine. Šteta koju je Direkcija nanijela građanima mora se namiriti od strane osnivača. Gradsko vijeće je imenovalo nadzorne i upravne odbore, nadziralo zakonitost rada, pa čak i rad tadašnjeg direktora Envera Bijedića. Posebno teškim smatramo izjavu portparola Tužilaštva u kojoj se ističe da se protiv Jasmina Imamovića neće voditi istraga, jer je nastupila zastara u tom predmetu. Kako to nije ista zastara i za jednog i za drugog? Je li neko u Tužilaštvu odgovoran što je godinama držao predmet u ladici dok ne nastupi zastara za Jasmina Imamovića? Čak slavodobitno najavljuju vođenje disciplinskog postupka protiv jednog tužioca koji je ocijenio da se istraga može voditi i protiv Jasmina Imamovića - navode u saopćenju.

Socijaldemokrate BiH smatraju da odmah i u istom postupku mora biti ispitano i kako je došlo do zastare predmeta protiv Jamina Imamovića.

- Tužilaštvo TK smatra da tužioc koji je doveo do zastare nije odgovoran, a odgovornim pravi onog koji je pokušao predmet vratiti u život, jer time dovodi u pitanje ugled "faraona od Tuzle", koji očigledno ima jaku zaštitu o ovom organu pravosudne vlasti. Ovo je još jedna sramna tužilačka stranica selektivne i politički insipirirane "pravde" po kojoj ne samo da nismo svi isti pred zakonom, već naprotiv. Ako se na predmetu radilo gotovo 10 godina zašto Tužilaštvo nije sačekalo okončanje izbora za par mjeseci, pa onda pokrenulo sve čak i ako ima elemenata za tužbu - navode dalje.

Često smo, kažu u SD-u BiH, iz Tužilaštva ranijih godina dobivali usmena pojašnjenja kako oni neće dozvoliti da budu upleteni u politiku i da neće voditi istrage koje će imati političke implikacije. Mi, Socijaldemokrate BiH, dodaju, znali smo da Tužilaštvo čeka da istekne rok za prijavu kandidata za gradonačelnika Tuzle, pa očekujući da naš kandidat bude Enver Bijedić, da ga izbace iz utrke optužnicom.

- Na žalost malih majstora velike koruptivne kuhinje, mi smo kandidirali kandidata kome se neće moći tako brzo montirati procesi. Ovim sramnim postupkom Jasmin Imamović će samo imati štetu, jer građani Tuzle nisu nimalo naivni. Zgrada "15. maj" mora biti okončana, a krivci moraju odgovarati - tu pardona nema. Ali okončati je morao upravo gradonačelnik Imamović i nema nikakve mogućnost da je direktor Direkcije za izgradnju Enver Bijedić mogao počiniti neko, a posebno tako krupno djelo, bez znanja i aminovanja Jasmina Imamovića. Bitna činjenica za naglasiti svakako jeste i ta, da ukoliko i Jasmin Imamović bude optužen, u tom slučaju će kupci stanova moći tražiti odštetu od Grada Tuzla, a ako ne bude, onda oštećeni kupci nemaju od koga tražiti nadoknadu za štetu koja je pričinjena - navodi se u saopćenju.

Treba li podsjećati, dodaju, da je tužilac koji je "vratio u život" optužnicu protiv Envera Bijedića gospodin Ćazim Serhatlić bio zaposlenik gradske administracije Tuzla u vrijeme izgradnje zgrade 15. maj i da ima lične privatne interese vezane za Imamovića, kojem je Jasmin Imamović bez konkursa zaposlio kćerku u javnom preduzeću?

- Na sceni je veoma konkretan primjer teške zloupotrebe Tužilaštva u političke svrhe u okviru kampanje koja je najviše usmjerena upravo na kadrove Socijaldemokrata BiH - zaključeno je u saopćenju SD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.