Klub vijećnika Stranke demokratske akcije Zenica ponovo će tražiti da se na nastavku redovne sjednice razmatra Izvještaj o finansijskoj reviziji Grada Zenica za 2018. godinu, u kojem je Ured za reviziju Federacije BiH ukazao na niz nepravilnosti u raspolaganju javnim budžetskim novcem u izbornoj 2018. godini od Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, saopćila je SDA Zenica.
 
Prema ovom izvještaju, kako dodaju, u postupcima izvršenih javnih nabavki učinjene su zloupotrebe tako što su s odabranim ponuđačima zaključivani ugovori na iznose koji su bili znatno veći od planirane procijenjene vrijednosti radova, ali i važeće procjene tržišne vrijednosti.
 
- Sa tri zeničke firme Kasumovićeva administracija zaključila je 11 ugovora ukupne vrijednosti 2.138.470,00 KM, što je 1.008.367,00 KM ili 89,22 posto više u odnosu na procijenjenu vrijednost radova. Javnost mora znati da je Kasumovićeva administracija kod većine ugovora radove plaćala najmanje dvostruko više od procijenjene vrijednosti, a u jednom slučaju vrijednost radova uvećana je za nevjerovatnih 1.457,79 posto - navode iz SDA Zenica i dodaju:
 
- Jasno je da je ugovorni organ premašio dopušteno uvećanje vrijednosti do 20 posto, čime je grubo prekršen zakon, a time i osnovni princip u poslovanju a to je princip dobrog domaćina. Očigledno je da je na ovaj način učinjen niz zloupotreba iz Krivičnog zakona BiH, a za neke od zloupotreba propisana je kazna zatvora u rasponu od tri mjeseca do pet godina.
 
Stranka demokratske akcije Zenica podnijela je Kantonalnom tužilaštvu Zenica krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinjen višemilionski kriminal, a i dalje insistira da se s nezakonitostima na koje je ukazao Ured za reviziju FBiH upoznaju gradski vijećnici i javnost.
 
- Transparentno i domaćinsko raspolaganje javnim novcem od interesa je za cjelokupnu zajednicu, pa s toga očekujemo da klubovi drugih političkih stranaka, pa i partija koje su na izlaznim vratima iz Kasumovićeve većine, podrže zahtjev da se ovaj izvještaj uvrsti na dnevni red - zaključuju iz SDA Zenica.