Reakcija

SDA: Vulin se mora pomiriti s time da će granica za Srbiju i njenu vojsku uvijek biti na Drini

Objavljeno: 26.08.2019. u 14:17

Umjesto što prijeti novim otvaranjem balkanske Pandorine kutije, Vulinu je puno pametnije da se pomiri s time da će za Srbiju i njenu vojsku granica uvijek biti na Drini, bez obzira na to ko živi u BiH, saopćeno je iz SDA

Izjava ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina, jednog od megafona Vučićeve politike, kako "RS nema vojsku, ali je ima srpski narod", novi je agresivni nasrtaj na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz Stranke demokratke akcije.

U saopćenju se navodi kako Vulin očigledno želi poručiti da je Vojska Republike Srbije ujedno i vojska srpskog naroda u BiH, namjerno pri tome prelazeći preko činjenice da vojsku imaju države, a ne narodi.

- Vojska svih građana BiH, pa tako i srpskog naroda, jesu Oružane snage BiH, što ministar odbrane Srbije na ovakav način negira. Srbija (tada SR Jugoslavija) je potpisivanjem Dejtonskog mirvnog sporazuma, kao jedna od zaraćenih strana, zajedno sa Hrvatskom, preuzela obavezu da će "posebno potpuno poštovati međusobnu suverenu jednakost, rješavati sporove mirnim putem, te se suzdržati od svake akcije prijetnjom ili upotrebom sile ili na drugi način, protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke neovisnosti Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge države" - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da ukoliko ministar odbrane države koja je potpisala mirovni sporazum upućuje ovakve prijetnje, onda to predstavlja njegovo grubo kršenje i može dovesti do ugrožavanja stabilnosti u cijelog regiji.

- Umjesto što prijeti novim otvaranjem balkanske Pandorine kutije, Vulinu je puno pametnije da se pomiri s time da će za Srbiju i njenu vojsku granica uvijek biti na Drini, bez obzira na to ko živi u BiH - saopćeno je iz SDA.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije