- S tim u vezi, pozdravljamo prijedlog potpredsjednika SDP-a Denisa Bećirovića o formiranju pokreta za zaštitu države Bosne i Hercegovine, u kojem bi bile i vladajuće i opozicione stranke, što je u potpunosti na tragu inicijativa i državničke politike SDA - naveli su u saopćenju.

SDA je, dodaju, i nakon Općih izbora 2018. godine pozvala sve probosanske stranke na formiranje širokog patriotskog bloka na državnom nivou.

- Taj je prijedlog, nažalost, odbio SDP. Nadamo se da prijedlog Denisa Bećirovića predstavlja zaokret u politici te stranke i spremnost da se interesi države Bosne i Hercegovine stave ispred interesa stranaka i pojedinaca - istakli su.

Pozivaju još jednom sve političke snage, uključujući i one sa srpskim i hrvatskim predznakom, kojima je u interesu očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, jačanje njenih institucija i ekonomije, te dalji napredak u integracijskim procesima, na formiranje širokog bosanskohercegovačkog fronta.

- Taj mirotvorni i stabilizirajući front bi bio najbolji odgovor na retrogradne avanturističke politike koje ugrožavaju stabilnost i mir u zemlji, te koče sve pozitivne procese - zaključuju u saopćenju.