open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
SDA: Varhelyi i Sattler dužni su pojasniti navode o dogovoru sa Dodikom
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i šef Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini Johann Sattler dužni su javnosti u BiH i EU pojasniti navode iz dokumenta objavljenog u medijima, koji sugeriše da je postojao dogovor sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom u vezi sa antiustavnim aktivnostima koje je poduzela NS RS, navodi se u saopćenju Stranke demokratske akcije (SDA). 
22.12.2021. u 14:07
get url
text

VEZANI TEKST - Otkriven Sattlerov izvještaj: Dodik s Varhelyijem dogovorio sjednicu NSRS-a o prijenosu nadležnosti

- Budući da je u reakciji glasnogovornika Evropske komisije izostao demanti, pozivamo Varhelyija i Sattlera da razjasne o čemu se radi, te da li su navodi u dokumentu njihovi lični ili stavovi Evropske komisije. Od Evropske komisije, također, tražimo jasno i nedvosmisleno pojašenje.

Nedopustivi su bilo kakvi ustupci Miloradu Dodiku, kao i to da se "uspjehom" predstavlja to što je primjena usvojenih dokumenata prolongirana za šest mjeseci. Takvim pristupom samo se ohrabruju akteri koji su usvajanjem dokumenata u NSRS započeli napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, što je najveća prijetnja miru od potpisivanja Dejtona - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.