open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA: Ustavni sud je potvrdio da je 1. mart u skladu sa Dejtonom, Dodik ponovo pravi krizu
Pismo koje je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio ambasadorima predstavlja pokušaj da pravi podjele u Bosni i Hercegovini i da ponovo nasrće na odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćili su iz SDA.
28.02.2020. u 14:10
get url
text

Podsjećaju Milorada Dodika da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 2017. godine, u odgovoru na apelaciju 30 zastupnika iz Narodne skupštine entiteta RS, jasno kazao da je 1. mart kao Dan nezavisnosti u punom skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. 

- Ustavni sud se u navedenoj odluci pozvao na dejtonsku odredbu o nastavku pravnog postojanja države BiH, te onu o  kontinuitetu pravnih propisa iz Ustava BiH, prema kojoj svi zakoni, propisi i sudski poslovnici koji su bili na snazi u BiH u trenutku stupanja Ustava na snagu, ostaju na snazi dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti - naveli su.

Ustavni sud je, dodaju iz SDA, naglasio da su rezultati referenduma o nezavisnosti ugrađeni u Ustav BiH, koji ni na koji način ne problematizira postojanje Republike BiH, niti je zanemaruje, već upravo naglašava njen državno-pravni kontinuitet.

- Ako Milorad Dodik ima problema sa svim ovim odredbama dejtonskog Ustava BiH, neka to raspravi sa onima koji su u ime srpskog naroda stavili potpis na Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks IV  - Ustav Bosne i Hercegovine. Dodikove optužbe da svi oni koji poštuju Ustav i odluke Ustavnog suda – proizvode podjele, predstavljaju notorne besmislice. Svima je jasno da je on taj koji negirajući  odredbe Ustava uporno proizvodi krizu, nesigurnost i nestabilnost - zaključuje se u saopćenju SDA.

Dodik je, podsjetimo, uputio pismo ambasadorima, šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava, međunarodnim organizacijama i misijama akreditovanim u BiH u kojem ih je "podsjetio da u BiH ne postoji zakon o državnim praznicima, niti postoji konsenzus predstavnika konstitutivnih naroda i entiteta u vezi sa tim pitanjem".

- Kao rezultat toga ne postoji ni Dan nezavisnosti BiH niti je 1. mart državni praznik u BiH, kako vas godinama obmanjuju političari iz Federacije BiH - naveo je Dodik u pismu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.