open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
SDA USK: Dok Novalić pomaže borcima, Ogrešević budžet troši za kampanju i ponižava sam sebe
Nevješti pokušaji predsjednika NES-a Nermina Ogreševića da se etablira kao ozbiljan politički faktor na federalnom nivou odavno nisu vrijedni pažnje, saopćio je Kantonalni odbor SDA Unsko-sanskog kantona. 
03.08.2022. u 12:00
get url
text

- Ipak, jučerašnji istup u kojem odluku Vlade Federacije da jednokratno pomogne boračke kategorije naziva poniženjem zaslužuje odgovor koji za cilj ima gospodina Ogreševića suočiti sa stvarnošću. Stvarnost je da je većina kantona zahvaljujući podršci iz federalnog budžeta odavno posegnula za budžetskim intervencijama s ciljem povećanja izdvajanja za boračke kategorije, porodilje, korisnike socijalne zaštite. Samo za primjer, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Skupština danas raspravlja o rebalansu budžeta koji je, između ostalog, predvidio finansijsku pomoć za sve nezaposlene - naveli su iz SDA USK. 

Vlada Unsko-sanskog kantona kojom se, kako dodaju, upravlja iz kabineta Nermina Ogreševića "uopće ne pomišlja posegnuti za takvim ili sličnim koracima, nego budžetska sredstva troši isključivo u svrhu čuvanja podrške 15 zastupnika u Skupštini i kupovine glasova stranačkim zapošljavanjem u kantonalne institucije".

- Podsjećamo gospodina Ogreševića da je Vlada Unsko-sanskog kantona posljednja od svih kantonalnih vlada usvojila izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca koje su omogućile egzistencijalnu naknadu za nezaposlene demobilisane borce mlađe od 57 godina. To se desilo nakon inicijative i pritiska opozicionih stranaka - naveli su iz SDA USK i dodali:

- Ukoliko želi biti pozitivno medijski primijećen, a ne ponižen kao jučer, Nerminu Ogreševiću savjetujemo da naredi kantonalnoj Vladi pripremu rebalansa budžeta kojim će se realizirati brojne zastupničke inicijative upućene Vladi s ciljem pomoći građanima u ovom teškom periodu. Izvještaje o radu i utrošku sredstava kantonalne vlade u ovom mandatu više niko i ne očekuje. Ogreševićeva vlast ih krije jer su poražavajući.

iz SDA USK pozivaju lidera NES-a "da bar dozvoli premijeru USK Mustafi Ružniću realizaciju inicijative zastupnice NES-a Ilde Alibegović koja se odnosi na formiranje Ureda za borbu protiv korupcije USK i time zaustavi ponižavanje svojih kadrova".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.