open-navfaktor-logo
search
Neutemeljene tvrdnje
SDA USK: Autonomaškom retorikom premijer Ružnić za sve probleme krivi Vladu FBiH
Gostujući u programu režimske RTVUSK Mustafa Ružnić govorio je o svojim postignućima i planovima za budućnost, istakli su u saopćenju iz SDA Unsko-sanskog kantona.
24.02.2021. u 19:11
get url
text

- Dok je iznosio niz neutemeljenih tvrdnji o tome kako će Vlada Federacije BiH preko "leđa Krajine" spašavati vlastite javne finansije, voditeljica je propustila zatražiti odgovor na  pitanje koji odavno čekaju građani Kantona, ali i Vlada Federacije: Gdje je potrošeno desetine miliona KM uplaćenih u Budžet USK sa viših nivoa vlasti u protekle dvije godine i zašto ni za jednu konvertibilnu marku nije dostavljen izvještaj o utrošku? - naveli su u saopćenju.

Naravno, dodaju, notorna je laž da će USK biti uskraćen za bilo šta, s obzirom na to da se raspodjela javnih prihoda vrši u skladu sa Zakonom kao što je bilo proteklih godina. Navode da su projekcije prihoda po osnovu indirektnih poreza za tekuću godinu manje zbog posljedica pandemije, što će osjetiti svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini. 

- Premijer po starom dobrom običaju, u nedostatku valjanih argumenata i rezultata u već trećoj godini mandata, pribjegava autonomaškoj retorici optužujući za sve probleme u našem Kantonu, od kojih su većinu proizveli on i njegovi nalogodavci, Vladu Federacije - istakli su iz SDA USK.

Pozvali su RTVUSK da prestane živjeti u paralelnom svijetu i ponovo ugosti Mustafu Ružnića i postavi mu aktuelna pitanja: 

- Zašto je izgubio podršku Skupštine USK? 

- Zašto su poništeni javni pozivi za podršku privredi i poljoprivredi? 

- Zašto se u Unsko-sanskim šumama smanjuju plaće radnicima? 

- Zašto Univerzitet u Bihaću već 9 mjeseci nema upravljačke strukture? 

- Zašto opstruira rad Zavoda zdravstvenog osiguranja USK neusvajanjem premije za 2021.godinu? 

-  Gdje je potrošen novac uplaćen na račun Kantona za saniranje posljedica pandemije, ako su javni pozivi za pomoć ugroženima poništeni?

- Zašto u vremenu pandemije, smanjenog priliva novca, povećanja obaveza po osnovu pravosnažnih sudskih presuda, Vlada Kantona izmješta ministarstva, agencije, zavode i urede u objekte koji su u privatnom vlasništvu što budžet kantona košta puno više nego što je do sada bio slučaj? 

- Šta je radila Vlada USK u dosadašnjem dijelu mandata, ako novac za razvojne projekte može naći tek 2023. godine?

- Koliko je optužnica za zloupotrebu položaja, primanje dara i sticanje protivpravne imovinske koristi potvrđeno protiv kadrova A-SDA i sada već raspadnute skupštinske većine u protekle dvije godine?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.