open-navfaktor-logo
search
Traže pojašnjenje
SDA: Upozoravamo Schmidta na posljedice nametanja jednokratnih rješenja
SDA traži od visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta da javnosti u našoj zemlji bez odlaganja i bez diplomatskih floskula pojasni najavu iz stranaka "Osmorke" da priprema jednokratno rješenje kojim želi direktno utjecati na formiranje vlasti u Federaciji BiH i poništiti volju birača koja se ogleda u sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SDA.
05.01.2023. u 15:31
get url
text

- Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu je odlukom objavljenom u izbornoj noći već donio pristrasno rješenje, koje je HDZ-u BiH i pratećim strankama omogućilo povlaštenu poziciju i sa osvojenih 13 posto glasova učinilo ih nezaobilaznim faktorom u formiranju izvršne vlasti, upravo zbog pozicije u Domu naroda PFBiH.

Kada se pokazalo da je unatoč pristrasnoj odluci visokog predstavnika izborna volja birača takva da su SDA i HDZ u gotovo identičnoj situaciji u Domu naroda, a da favorizirana tzv. Osmorka ne ispunjava osnovni preduvjet da bi formirala vlast - jer ne može predložiti predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije BiH, pokrenute su špekulacije da će uslijediti nametanje nove odluke iz OHR-a. Cilj takve odluke bi bio dodatno jačanje pozicije HDZ-a i osiguravanje partnera na probosanskoj strani koji su spremni da prihvate Izborni zakon po mjeri HNS-a.

Takve špekulacije, po kojima visoki predstavnik namjerava nametnuti jednokratno rješenje koje bi važilo samo u ovom izbornom ciklusu, moraju biti razjašnjene, jer izazivaju ogorčenost stotina hiljada birača, čija bi se izborna volja u tom slučaju poništila. Također, dodatno štete već narušenom kredibilitetu OHR-a - istaknuto je u saopćenju.

Navedeno je da SDA upozorava visokog predstavnika da bi nametanje jednokratnog rješenja obesmislilo evropske standarde, izbore i demokratske procese u Bosni i Hercegovini, oslabilo institucije i vodilo prema anarhiji i stanju u kojem bi se politički procesi umjesto po Ustavu, zakonima i utvrđenim pravilima jednakim za sve odvijali po ad hoc rješenjima.

- To bi imalo nesagledive posljedice na stanje i odnose u Bosni i Hercegovini, a za to bi isključivu odgovornost snosio upravo visoki predstavnik - dodaju iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.