open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
SDA: U Sarajevu za 45 godina dvaput nestalo plina, u vrijeme agresije i vladavine "Trojke"
KO SDA Sarajevo odbacuje tvrdnje Vlade KS da su kriza nedostatka energenata i najavljeno isključenje grijanja posljedica političkog pritiska s federalnog nivoa, saopćeno je danas iz KO SDA Sarajevo.
25.01.2022. u 14:25
get url
text

- Istina je da je Vlada KS nesposobna donijeti precizne i blagovremene procjene, te naručiti potrebne količine gasa. Energoinvest gas nabavlja već 45 godina, a problemi s isporukom pojavljivali su se samo u toku agresije na BiH i za vrijeme aktuelne vlade "Trojke" - navode iz kantonalne SDA.

Dodaju da je Vlada KS nesposobna urediti i pitanje marži Sarajevogasa i Toplana, pa ova preduzeća prilikom nabavke ostvaruju dvostruku zaradu.

VEZANI TEKST - Vlada KS optužuje Vladu FBiH za političke pritiske u nabavci gasa

Na taj način, ističe se u saopćenju, Vlada KS je "saučesnik prevare, u kojoj kantonalnim preduzećima umjesto racionalizacije troškova dopušta dvostruku maržu, a onda provodi populističke mjere subvencioniranja troškova grijanja za građane".

- Pozivamo Fortinu i Konakovićevu vladu da građane Sarajeva prestanu izlagati neprestanoj strepnji u pogledu obavljanja vitalnih funkcija Kantona Sarajevo. Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo, JKP Toplane i Sarajevogas koji ostvaruje ubjedljivo najveću maržu u cijelom sistemu nabavke i distribucije plina da obezbijede potrebnu količinu ovog energenta za građane i privredu Kantona Sarajevo. Na raspolaganju im je budžet od milijardu i 100 miliona KM. Umijeće je raspolagati ovakvim iznosom i ostaviti Sarajlije bez gasa, mazuta i grijanja - ističe se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.