open-navfaktor-logo
search
Etnička diskriminacija
SDA Srebrenica: Grujičić nezakonito nameće krsnu slavu kao praznik Općine
Današnji vjerski program, koji je u režiji načelnika i općinske administracije predstavljen kao "obilježavanje slave Općine" predstavlja direktno i grubo kršenje Statuta Općine Srebrenica i nezakonito nametanje jednonacionalnog i jednovjerskog praznika svim građanima Srebrenice, što je kršenje sekularnog principa i vid vjerske i etničke diskriminacije
14.10.2019. u 14:54
get url
text

Općinski odbor SDA Srebrenica osuđuje nezakoniti pokušaj načelnika Opštine Srebrenica Mladena Grujičića da uvede obilježavanje krsne slave Općine.

Današnji vjerski program, koji je u režiji načelnika i općinske administracije predstavljen kao "obilježavanje slave Općine" predstavlja direktno i grubo kršenje Statuta Općine Srebrenica i nezakonito nametanje jednonacionalnog i jednovjerskog praznika svim građanima Srebrenice, što je kršenje sekularnog principa i vid vjerske i etničke diskriminacije.

Statutom Općine Srebrenica regulisano je da se Dan općine Srebrenica obilježava 11. marta, i to je jedini datum koji se zvanično obilježava i koji se može obilježavati kao Dan općine. 

Ovaj današnji, slobodno možemo reći incident, u režiji načelnika Srebrenice, predstavlja samo jedan u nizu izraza njegove politike svojatanja Srebrenice, kao isključivo srpske općine, u kojoj nema mjesta za Bošnjake, što ima posebnu simboliku u gradu u kojem je izvršen genocid, što ne smije ostati bez reakcije.

SDA Srebrenica poziva Bošnjake u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Općine Srebrenica, da prestanu sa ingnorantskim odnosom naspram politike Mladena Grujičića i priklanjanja politici srpske većine, da hitno osude ovaj čin načelnika, te da poduzmu adekvatne mjere protiv ovog nestatutarnog i nezakonitog uzurpiranja opštinskih institucija, navodi se u saopćenju Općinskog odbora SDA Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.