open-navfaktor-logo
search
Formiranje Vlade FBiH
SDA: SDP-u smetaju ministri iz SDA, ali im ne smetaju ucjene i blokade HDZ-a
Prvo se oglasio SDP jutros reagirajući na najave iz SDA da bi se, ukoliko ne bude moguće formirati novu federalnu vlast, trebala bar popuniti upražnjena ministarska mjesta u Vladi FBiH, a potom se oglasila i SDA. 
03.03.2021. u 14:02
get url
text

- Umjesto da prihvati poziv SDA i da nakon izbora 2018. godine uđu u vlast kako bismo se zajedno borili za interese države BiH i njenih građana, SDP je odabrao ugodnu opozicionu hladovinu iz koje svakodnevno upućuje neosnovane kritike - navode iz SDA. 

Te kritike, dodaje se u saopćenju, idu gotovo isključivo na račun SDA, dok se o opstrukcijama SNSD-a i HDZ-a vrlo rijetko i stidljivo progovara. Takav slučaj je i sa posljednjom reakcijom iz SDP-a. 

- SDP-u nije problem što HDZ dvije godine blokira imenovanje Vlade FBiH uvjetujući to usvajanjem izbornog zakona, ali im je problem kada SDA želi popuniti dva upražnjena ministarstva i imenovati ministre umjesto preminulog Salke Bukvarevića i ambasadorice Elvire Dilberović.

SDP-u očigledno smeta pokušaj SDA da imenovanjem ministara iz reda bošnjačkog naroda vrati nacionalni balans u Vladi i omogući kakvu-takvu prohodnost odluka i funkcioniranja Federacije, te time barem ublaži posljedice HDZ-ove blokade. Umjesto što SDP energiju troši na kritike prema SDA, s očiglednom namjerom da se dodvori HDZ-u, pozivamo i njih, ali i sve probosanske snage da zajedno s nama svoj pritisak usmjere na uklanjanje blokade imenovanja Vlade FBiH, ali i popune Ustavnog suda FBiH - navodi se u saopćenju SDA. 

VEZANI TEKST - Izetbegović: SDA brani građanski princip, a građanske stranke napadaju SDA i nude ruku HDZ-u

- Klub zastupnika SDP BiH u Parlamentu FBiH smatra da su građani u trećoj godini nakon izbora morali imati legitimnu Vladu FBiH - navodi se između ostalog u jutrošnjem SDP-ovom saopćenju u kojem se odgovornost prebacuje na SDA. 

Iz SDP-a pozivaju međunarodnu zajednicu da "izvrši pritisak za imenovanje nove Vlade FBiH, jer smo u trećoj godini nakon održanih izbora, a izborna godina dolazi za devet mjeseci".

Opće poznato je da nova federalna vlada nije imenovana jer je HDZ sve vrijeme opstuirao proceduru imenovanja predsjednika i potpredsjednika FBiH, a posljedično i nove izvršne vlasti te da su sve uvjetovali usvajanjem izmjena Izbornog zakona. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.