open-navfaktor-logo
search
Pisali CIK-u i OSCE-u
SDA SBK: Ponoviti izbore za načelnika u Travniku, šta bi se desilo u SAD-u da se pobjedniku Bidenu nešto desi
Izborni zakon BiH nije predvidio situaciju šta u slučaju ako kandidat za načelnika umre na sam dan izbora. 
18.11.2020. u 13:19
get url
text

Centralna izborna komisija BiH zatražila je pomoć i tumačenje od Misije OSCE-a u BiH. Član CIK-a Suad Arnautović svojim je kolegama uputio dopis u kojem je naveo kako smatra da je jedino logično i ispravno rješenje ponoviti izbore u Travniku. 

S druge strane, predsjednik FBiH Marinko Čavara, koji već dvije godine nelegalno obavlja ovu funkciju, i uz to ne želi da predloži mandatara za novu Vladu FBiH, javlja se kao tumač zakonskih propisa, te preporučuje kako je za HDZBiH logično da sljedeći sa liste kandidata za načelnike preuzme ovu funkciju, a to je Goran Pejaković. Uporedio je to sa listama kandidata za općinsko vijeće napravivši previd jer se kod vijećnika radi o istim stranačkim listama, a kod kandidata za načelnike različitim političkim opcijama. 

Tim povodom, danas su se oglasili i Asim Mekić, predsjednik Kantonalne organizacije SDA SBK, i Tahir Lendo, predsjednik Općinske organizacije SDA Travnik, koji su upitili dopis na adrese CIK-a BIH, Misije OSCE-a u BiH te Centrale SDA u Sarajevu. 

VEZANI TEKST - Nakon smrti kandidata SDA: HDZ "otima" mjesto načelnika Travnika, CIK još nema rješenje

Potcrtavajući kako se radi o specifičnom slučaju za koji znaju da nije precizno definiran Izbornim zakonom šta uraditi u ovakvim slučajevima, naveli su razloge zbog čega je potrebno ponoviti izbore za načelnika u Travniku. 

- Suština izbora je da građani demokratskim putem izraze svoju volju i izaberu svoga predstavnika, u ovom slučaju načelnika koji će ih voditi u narednom periodu. Mandat se dodjeljuje pobjedniku izbora. U ovom slučaju mandat ne može biti dodijeljen pobjedniku izbora jer je kandidat doktor Mirsad Peco osvojio najveći broj glasova, ali je na dan izbora umro.

Smatramo da je potrebno ponoviti izbore za načelnika u općini Travnik iz više razloga, a navodimo samo neke od argumenata i mogućih situacija u budućnosti - navode Mekić i Lendo. 

Doktor Mirsad Peco je osvojio najveći broj glasova, podsjećaju, ali mandat mu ne može biti dodijeljen zato što je umro.

- Ako bi mandat dodijelili slijedećem po broju osvojenih glasova, direktno stavljate metu na čelo mnogim od pobjednika kojima se može namjerno desiti nešto da bi sljedećem bio dodijeljen mandat (neko može organizovati i ubistvo pobjednika izbora da bi se mandat dodijelio drugom).

U ovom slučaju doktor Peco je pobjednik i čeka se samo da mu tehnički bude dodijeljen mandat jer su izbori završeni. Zamislimo situaciju da CIK dodijeli mandat bilo kom kandidatu i da prilikom preuzimanja ceritifikata u tom trenutku kandidat umre. Šta bi se desilo? Česti su slučajevi da načelnik u mandatu bude imenovan ili izabran na neku drugu dužnost, a bilo je slučajeva i da načelnici u toku obavljanja mandata umru. Mandat nije dodijeljen slijedećem sa liste već su izbori ponovljeni da bi se ispoštovala volja građana. U demokratiji se mandat ne dodjeljuje drugom ili trećem po broju osvojenih glasova, nego prvom ili se izbori ponavljaju.

VEZANI TEKST - Rezultati u Travniku: Najviše glasova osvojio preminuli kandidat SDA

Nije primjereno poređenje, ali zamislite situaciju u Sjedinjenim Američkim Državama koje smatramo najdemokratskijim na svijetu, da se pobjedniku Bidenu nešto desi: da li bi mandat bio dodijeljen kandidatu broj dva ili bi se izbori ponovili? - stoji u dopisu upućenom CIK-u i OSCE-u. 

Nadalje, Mekić i Lendo pišu kako bi mogli još mnogo toga iznijeti kao svoj stav, ali insistiraju da izbori za načelnika općine Travnik budu ponovljeni.

- U suprotnom, svima dajemo do znanja da ćemo demokratskim putem iskoristiti svoje pravo i ispoštovati volju građana na način da ćemo pokrenuti pitanje smjene načelnika kroz regularnu proceduru koja je propisana Pravilima CIK-a, to jeste izglasavanjem nepovjerenja i provođenje referenduma, što ne bi bilo dobro i moglo bi imati različita tumačenja i konotacije. Zato Vas molimo da donesete jedinu logičnu i ispravnu odluku da se ispoštuje demokratija, da narod sebi bira najboljeg, i da to bude onaj ko osvoji najveći broj glasova - zaključuju na kraju dopisa Mekić i Lendo. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.